subota, 26 novembar 2016 00:00

IN MEMORIAM

Napisala Neo Marx
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

fidel castro saluteSa dubokim žaljenjem, mi članovi i simpatizeri Komunističkog Pokreta Srbije i Komunističke Partije Srbije,  smo primili vest o smtri iskrenog srpskog prijatela Fidela Kastra. Beskompromisano u službi kubanskog naroda i svetske revolucije izdigao se u rang legende još za života. Nikakva smrt takve ličnosti ne može izbrisati njegovo delo koje ostaje večito kao putokaz svima nama koji sledimo ideje komunizma kao jedinog  puta ka oslobođenju čovečanstva.

Fidel Kastro rođen je 13. avgusta 1926. (prema nekim izvorima - 1927) u mestu Majari na porodičnoj plantaži šećerne trske u blizini mesta Biran u provinciji Orijente. Kastrov otac bio je vlasnik plantaže od 23.000 ari na kojoj je kao mladić radio i Fidel. U mladosti je Fidel pohađao 2 jezuitske škole - Lasa i Dolores, obje u Santiagu. Godine 1942. upisao se u jeziutisku školu Belen u Havani i uspešno je završio 1945. godine.

Fidel Kastro je 1950. godine doktorirao pravo na Univerzitetu u Havani. Nakon završenog fakulteta Kastro je planirao da se kandiduje za mesto zastupnika u kubanskom parlamentu na izborima zakazanim za 1952. godinu, ali je general Fulgensio Batista u državnom udaru zbacio vladu i predsednika Karlosa Prio Sokarasa i otkazao izbore. Kastro je stoga protiv Batiste uložio tužbu sudu zbog kršenja ustava, ali je sud tužbu odbacio. Kastro je zato sa grupom istomišljenika 26. jula 1953. godine napao kasarnu u mestu Monakada. Međutim taj napad je bio neuspešan i Kastro je zatvoren. U zatvoru je ostao sve do 1955. godine. U to doba njegove političke ideje bile su: nacionalizam, antiimperijalizam i reformacija i nije bio član Komunističke partije. Nakon puštanja iz zatvora Kastro je otputovao prvo u Sjedinjene Države, a potom u Meksiko gde je organizovao revolucionarni pokret nazvan 26. jul zajedno sa svojim istomišljenicima među kojima je bio i Če Gevara.

Fidel Kastro je dolaskom na vlast bio veoma neprijateljski raspoložen prema Sjedinjenim Državama, a koje su se prijateljski odnosile spram Batiste i često se mešale u unutrašnje poslove Kube dok je on bio na vlasti. Nakon što je Kastrova vlada nacionalizovala rafinerije nafte, šećerane i pogone za proizvodnju električne energije 1960. godine Sjedinjenje Države su prestale da kupuju kubanski šećer i uvele su ekonomski embargo prema Kubi. Sjedinjene Države neuspešno su pokušale uz pomoć kubanskih izbeglica da zbace Kastra s vlasti 1961. godine u tzv. invaziji na Zaliv svinja.

Fidel Castro podvrgnut je 2006. teškoj operaciji i tada je prvi put nakon stupanja na vlast privremeno predao ovlašćenja nekome drugom, u ovom slučaju svome bratu Raulu. Poslednji put se pojavi u javnosti u julu 2006. godine.

Hasta La Victoria Siempre Comandante!

 

 

Pročitano 821 puta Poslednji put izmenjeno sreda, 28 decembar 2016 23:49
Više iz ove kategorije « Nekrolog za Srbiju Sistem »

Ostavi komentar

Proverite da li ste uneli sve potrebne informacije gde je naznačeno (*). HTML kod nije dozvoljen.