ponedeljak, 15 februar 2016 00:00

Pobuna grčkog naroda protiv Trojke i vlade Aleksis Cipras - Vojska i policija se boje krvoprolića

Napisala N.Babić
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Iako dobija vrlo malo prostora u medijima, možda zbog straha od mogućeg domino-efekta u drugim zemljama koje stenju pod oštrim merama štednje nametnutim od strane Trojke (MMF/EK/ESB), realno je situacija u Grčkoj na ivici eksplozije narodnog ustanka.
Juče je italijanska državna televizija objavila vest da su grčki poljoprivrednici koji protestuju protiv mera štednje bukvalno presekli zemlju na dva dela. Glavni autoput koja ide od severa prema jugu Grčke je gotovo u potpunosti paralizovan. Ova pobuna grčkog naroda ne samo da se nastavlja, nego iz sata u sat postaje sve intenzivnija.
Tu je i još nekoliko blokada saobraćajnica u drugim pokrajinama i na graničnim prelazima sa Bugarskom, Albanijom i Makedonijom.
Kako prenosi Rai News, juče je najavljeno da će se u narednim satima i blokirati saobraćajnice oko Atine kako bi se sprečio dolazak sveže hrane u glavni grad.
Pre početka ove pobune su poljoprivrednici bili jasni i najavili su "da su u ostvarenju svojih ciljeva spremni proliti i krv".
Mala poljoprivredna preduzeća se ne bore samo za sebe, a pogotovo nisu izolovana.
Dobili su podršku različitih sindikata, pa čak i od sindikata policije POASY, koji je zbog nespornih dokaza o izvršenju krivičnih dela zatražio "hapšenje članova Trojke". Sindikat policije je članove Trojke optužio za "počinjenje krivičnog dela protiv nacije i grčkog naroda".

gr2016 1 gr2016 2 gr2016 3
Grčki sindikat policije tvrdi da je Trojka sa svojim zahtevima navodno pokušavala sruši demokratski poredak zemlje, narušiti nacionalni suverenitet i grčkom narodu opljačkati važne resurse.
Ove tvrdnje su objavljene u javnom pismu i upućene tužiocu u Atini, od kog se traži da identifikuje kriminalce.
U saopštenju je sindikat POASY najavio da se iz tih razloga odmah moraju uhapsiti svi predstavnici Trojke koji se zateknu u zemlji.
Iako neki komentatori ovo nazivaju "provokacijom", nema sumnje da je Trojka kriminalna organizacija koja preti demokratiji i nacionalnom suverenitetu svih zemalja u kojima ima apsolutnu vlast.
Grčki poljoprivrednici, koji predvode pobunu, imaju podršku i drugih sektora i stanovništva u celini, koje više ne može da izdrži pritisak kriminalnih mera nametnutih od strane Trojke i vlade Aleksis Ciprasa.
S druge strane, grčka vlada trenutno reaguje oprezno i izbegava ozbiljne sukobe između demonstranata i snaga bezbednosti, čija je lojalnost vlastima uz ovom trenutku prilično upitna. Ako se blokada nastavi, kao što je najavljeno, postoji realna mogućnost da se u Grčkoj konačno krene u raščišćavanje računa, ali taj proces sigurno neće voditi vlada Aleksis Ciprasa, prenosi portal Riscatto Nazionale.
Iz sata u sat raste mogućnost da ova pobuna označi kraj hegemonije globalne finansijske oligarhije u Grčkoj. Nažalost, povećaju se šanse i da sve završi u krvi, a taj strah deli i grčko Ministarstvo odbrane, koje je takvu izjavu dalo ništa manje nego ispred zgrade grčkog parlamenta.
Nažalost, grčka istorija, ali i istoriju pobuna uopšteno, govori da sve može završiti u diktaturi i nasilju. Ali, s druge strane, što je u ovom trenutku preostalo grčkom narodu? Ljudi su na referendumu rekli "Ne!" merama štednje. Međutim, vlada ih je izdala i zanemarila glas grčkog naroda. Stoga legitimitet, materijalno i formalno, imaju oni koji protestuju, iako nasilno, jer time pokušavaju iznova uspostaviti istinsku demokratiju u zemlji.
Protesti u Grčkoj: YouTube

Preuzeto od: Alter Mainstream Info

Pročitano 2167 puta Poslednji put izmenjeno ponedeljak, 15 februar 2016 22:18

Ostavi komentar

Proverite da li ste uneli sve potrebne informacije gde je naznačeno (*). HTML kod nije dozvoljen.