18
čet, apr

Prilozi saradnika
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

globalizam 23652GLOBALIZACIJA, danas, jako eksploatisan pojam, koji u stvari znači stvaranje svetskog tržišta i svetske privrede. Kao ideja začeo se još u 19.  veku u Britanskoj imperiji. Nastala kao potreba nesmetanog i slobodnog kretanja kapitala u svetskim granicama, globalizacija predstavlja osnovnu težnju kapitalizma ka maksimalizaciji profita. Kao posledica takvog procesa je transformacija nacionalnih država sve do njihovog nastajanja i stvaranje jedinstvene svetske vlade ili kako tvorci „teorije zavere“ tvrde, Novog Svetskog Poretka. Nazovimo to kako god nam je drago , ali činjenica je da globalizacija dovodi do nove preraspodele moći na svetskoj pozornici. U okviru te nove igre moći ključnu poziciju ima kapital, odnosno investicije i multinacionalne kompanije!

Otkuda kapitalu ta ogromna moć? Zarad profita, sva se stara neprijateljstva zaboravljaju i uspostavljaju novi odnosi globalne diktature kapitala. Multi-nacionalne kompanije stvaraju pravila i uslovljavaju način života na planeti. Rad je roba, radnici su roba, život je roba. Sve je relativno i sve je na prodaju.

Dojučerašnje nacionalne države, koje su na ovaj ili onaj način stvarale kakvu takvu sigurnost svojim građanima, razgrađuju se i ustupaju mesto novonastalim unijama i savezima. Pogrešno je mišljenje da su novonastale unije, unije naroda, to su unije kapitala. Ogromne fluktacije kapitala, prate i fluktacije radne snage, kidajući tako i poslednju kariku nacionalne države, njene državljane. Da li je to dobro ili nije ?. Neko će reći da je to vrlo komunistički i da se time zapravo ostvaruje jedna od osnovnih ideja marksizma, ukidanje države. Ali ukidanje niza malih država i stvaranje jedne, mega države, države neograničene moći i neograničenih sredstava represije, stvara se globalni radnički geto. Jedinstvena vlada krupnog kapitala, naspram jedinstvene nezaštićene radničke mase.

Trebamo jasno razgraničiti ulogu nacionalne države u društvenim i socijalnim procesima i promenama, kao i njeno nestajanje u posledicama tih promena. Društveno ekonomske promene koje nastaju kao posledica razvoja proizvodnih odnosa i jačanja klasne svesti moguće su samo u okviru klasičnih država ili, u specifičnim uslovima, u okvirima regiona. Mega država i jedinstvena svetska vlada ne daju mogućnost za bilo kakvu dalju evoluciju društva. Aparat prinude i prisile takve mega države bio bi takodje mega aparat i tek tada bi izraz „Totalitarna država“ dobio pravi smisao. Stvari bi sasvim drugojačije izgledale da se radi o unijama naroda, ali na žalost, u ovom trenutku kapital stvara svoje carstvo.

Očigledno je da umesto ranijeg hladnog rata sada imamo jedan globalizacijski diskurs (prizmu, optiku). Sve ovo ima posledica i na sadržinu moći nacionalnih država. Odnosno, to izaziva nužnost da se promeni naš način shvatanja nacionalne države. Zapravo, kako ističe Veber državna vlast počiva na  prisili,  vojnoj snazi i intervenciji, demokratskom konsenzusu,  instumentalizaciji nacionalnog državnog prava.

{xtypo_rounded2}Oko 1.5 milijardi € iznosi ukupni godišnji trošak EU. Samo ulazak u EU košta negde između 333 miliona € i 633 miliona €. Na ime PDV-a i dela carina godišnje bismo Uniji morali uplatiti čak oko 450 miliona € ! oko 300 milona € otpada na troškove primene zakona, oko 200 miliona € su PDV i ostale evropske poreske prevare, 48 miliona € više cene hrane po zajedničkoj poljoprivrednoj politici, 35 247 239,56 € plata se za EU-službenike u zemljama članicama, 7 049 447,91 € su troškovi administracije, a 118 665 706,51 € su ostali troškovi. (EU kroz brojeve){/xtypo_rounded2}

Sve ove „bitne odrednice“ državne vlasti počivaju na teritorijalnom principu, odnosno sve se ovo obavlja i dešava na teritoriji te države. Izvan te teritorije ta moć ne postoji. Ta teritorija je, sa stanovišta vlasti, politički prostor. Polazi se od toga da vlast uvek i nužno počiva u konačnom na raspolaganju prisilom. Trocki kaže: „Svaka država počiva na prisili“. Prisila i teritorijalnost ograničavaju moć države, jer je slabost prisile da je ona nefleksibilna. Međutim, svetska privreda ne počiva na teritorijalnom principu. Umesto moći na ograničenoj teritoriji sada postoji moć na ne-ograničenoj teritoriji.

Sada dolazimo i do ključnog pitanja, kakvu smo to mega državu, diktature kapitala, dobili u kojoj je moć prisile neograničena, a time ograničili i prava i slobode pojedinca (do ukidanja tih prava), države iz koje nemate gde pobeći i koju ne možete promeniti, ako vam život u njoj ne odgovara. Država u kojoj je moć vladara neograničena, prava njenih građana ničim garantovana, sloboda da se radi i samo preživi ako ste lojalni gazdi, sloboda da se umre ako niste lojalni je država koja je, kao takav model, već postojala u periodu od 1933. do 1945. pod nazivom „Drittes Reich“.

Ostavite komentar

Sva polja oznacena sa * su obavezna

Captcha
decembar 22, 2018
imperio 10
Prilozi saradnika Neo Marx

Demokratija Američke Administracije - Saopštenje Vlade Bolivijske Republike Venecuele

Vlada Bolivarske Republike Venecue obaveštava da je dana 12. decembra, na konferenciji za novinare međunarodnih medija, predsednik Republike Nikolas Maduro Moros objavio niz informacija koje otkrivaju postojanje novog plana za podrivanje demokratske…
jun 22, 2018
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=/images/5FB856F7-9E22-4522-9384-E2C1F0AD502A_w1023_r1_s.jpg&w=246&h=150&zc=1
Iz našeg ugla - KPS Neo Marx

Izdaja Srbije

Da bi naši čitaoci lakše i u potpunosti razumeli “igre” oko Kosova i Metohije i veličinu izdaje “srpskih” vlasti, moramo se vratiti malo unazad. Uvođenjem “demokratije” u srpsko društvo, izvršena je prva i najveća prevara. Dobili smo politikante pod potpunom…

Promena svesti

maj 05, 2018 10351
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=/images/48pl_6hg-650x450.jpg&w=90&h=64&zc=1
Srpska napredna stranka nije normalna politička organizacija.Od kako je stvorena…

„IZBORI“

mar 18, 2018 10554
izbori
Šteta je trošiti reči na beogradske ili bilo kakve „izbore“ u okupiranoj zemlji kao što…

Hajdegerova filozofija u svetlu životvornog humanizma

jan 20, 2018 17552
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=/images/735491duci_simonovic.jpg&w=90&h=64&zc=1
Studija koja se nalazi pred čitaocem nije proizvod stvaralačke radosti, već stvaralačke…

Komunistički Pokret Srbije - Karakter i ciljevi

nov 29, 2017 9813
communist
Zar smo zaista toliko naivni da ćemo poverovati da će najpokvareniji i najnemoralniji…

Izdvajamo