18
čet, apr

Iz domaće štampe
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
 

koreja 1 С. Кореја потврдила: Сад сте готови!Pjongjang – Severna Koreja danas je potvrdila da je raskinula 60 godina staro primirje i upozorila da je sledeći korak akt „nemilosrdne“ vojne odmazde protiv neprijatelja.

Poduže saopštenje ministarstva vojske Severne Koreje najnovija je u seriji pretnji koji svakodnevno stižu iz Pjongjanga i koje su podigle vojne napetosti na Korejskom poluostrvu na najviši nivo, nakon što su Severu uvedene nove sankcije UN nakon nuklearne probe prošlog meseca.

U saopštenju koje je prenela agencija KCNA kaže se da stvarno „ratno huškanje“ dolazi iz SAD i njihovih „marioneta“ u Seulu. „Njima bi bilo bolje da imaju na umu da sporazum o primirju više nije na snazi i da (Severnu Koreju) više ne obavezuje deklaracija Severa i Juga o nenapadanju“, poručeno je iz Pjongjanga.

„Ono što je ostalo da se sada uradi je akcija pravde i nemilosrdne odmazde naroda i armije“ Severne Koreje, navedeno je u saopštenju koje je preneo AFP.

S druge strane, Južna Koreja i UN već su poručili da odbijaju da priznaju severokorejsko jednostrano poništavanje 60 godina starog sporazuma o primirju i zatražili od Pjongjanga da se uzdrži od svoje ratoborne retorike.

Severna Koreja je saopštila prošle nedelje da će raskinuti ugovor o prekidu vatre i druge bilateralne sporazume sa Seulom ukoliko Južna Koreja i Sjedinjene Države počnu s planiranim zajedničkim vojnim vežbama.

Otkazivanje sporazuma o primirju teoretski otvara vrata nastavku neprijateljstava između dve Koreje koje nikada nisu potpisale ugovor o miru i praktično su i dalje u ratu.

Iako su većina sličnih pretnji odbačene od strane Vašingtona i Seula kao retoričke pretnje, postoji zabrinutost da će Sever ipak pokušati da izvrši neku vrstu vojne provokacije narednih nedelja kako bi pokazao da je ozbiljan.

Južnokorejska agencija Jonghap danas je prenela izjavu vojnih zvaničnika u Seulu da su borbeni avioni Severne Koreje proteklih dana izveli „nezabeležen“ broj letova, sa oko 700 registrovanih samo u ponedeljak.

Osim što je raskinuo sporazum o primirju Sever je prekinuo i vruću liniju Crvenog krsta koja je bila jedan od načina komuniciranja između Pjongjanga i Seula koji nemaju diplomatske odnose. Ipak, predstavnica predsedničke Plave kuće u Seulu rekla je da vojna vruća linija još funkcioniše.

„Vojna veza radi normalno i mi možemo da prenesemo poruku Severu preko tog kanala kad je potrebno“, rekla je ona.

U današnjem vojnom saopštenju Pjongjanga prvi put je kritikovana i nova predsednica Južne Koreje, Park Geun-Hje, ikao ne i po imenu. Napadajući izjavu Parkove da će insistiranje Severa na nuklearnom oružju samo dovesti do njegovog pada, Pjongjang je poručio da su „pomamu“ uzburkali „ratni huškači“ u Seulu i da je ona orkestrirana na „zvižduk vlasnice suknje u Plavoj kući“.

Ostavite komentar

Sva polja oznacena sa * su obavezna

Captcha
decembar 22, 2018
imperio 10
Prilozi saradnika Neo Marx

Demokratija Američke Administracije - Saopštenje Vlade Bolivijske Republike Venecuele

Vlada Bolivarske Republike Venecue obaveštava da je dana 12. decembra, na konferenciji za novinare međunarodnih medija, predsednik Republike Nikolas Maduro Moros objavio niz informacija koje otkrivaju postojanje novog plana za podrivanje demokratske…
jun 22, 2018
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=/images/5FB856F7-9E22-4522-9384-E2C1F0AD502A_w1023_r1_s.jpg&w=246&h=150&zc=1
Iz našeg ugla - KPS Neo Marx

Izdaja Srbije

Da bi naši čitaoci lakše i u potpunosti razumeli “igre” oko Kosova i Metohije i veličinu izdaje “srpskih” vlasti, moramo se vratiti malo unazad. Uvođenjem “demokratije” u srpsko društvo, izvršena je prva i najveća prevara. Dobili smo politikante pod potpunom…

Promena svesti

maj 05, 2018 10351
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=/images/48pl_6hg-650x450.jpg&w=90&h=64&zc=1
Srpska napredna stranka nije normalna politička organizacija.Od kako je stvorena…

„IZBORI“

mar 18, 2018 10554
izbori
Šteta je trošiti reči na beogradske ili bilo kakve „izbore“ u okupiranoj zemlji kao što…

Hajdegerova filozofija u svetlu životvornog humanizma

jan 20, 2018 17552
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=/images/735491duci_simonovic.jpg&w=90&h=64&zc=1
Studija koja se nalazi pred čitaocem nije proizvod stvaralačke radosti, već stvaralačke…

Komunistički Pokret Srbije - Karakter i ciljevi

nov 29, 2017 9812
communist
Zar smo zaista toliko naivni da ćemo poverovati da će najpokvareniji i najnemoralniji…

Izdvajamo