19
uto, mar

Prilozi saradnika
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

imperio 10Vlada Bolivarske Republike Venecue obaveštava da je dana 12. decembra, na konferenciji za novinare međunarodnih medija, predsednik Republike Nikolas Maduro Moros objavio niz informacija koje otkrivaju postojanje novog plana za podrivanje demokratske stabilnosti, državne bezbednosti i mira venecuelanskog naroda.

Venecuela je na osnovu pouzdanih obaveštajnih izvora došla do saznanja da savetnik za nacionalnu bezbednost Vlade Sjedinjenih Američkih Država Džon Bolton vodi operacije za preduzimanje niza akcija terorističke prirode koje uklјučuju atentat na predsednika Venecuele, rušenje legitimne vlade i postavlјanje privremene vladajuće hunte kao deo zavere za direktnu intervenciju u Venecueli.

Ovaj plan se zasniva na učešću i saučesništvu Vlade Kolumbije i njenog predsednika Ivana Dukea. Venecuela je saznala iz različitih izvora da na području opštine Tona u oblasti Norte de Santander, u Republici Kolumbiji, trenutno postoji grupa od 734 plaćenika kolumbijske i venecuelanske nacionalnosti koje obučavaju paravojne formacije.

Pomenuta grupa ima za cilј da iscenira lažni incident na granici između Venecuele i Kolumbije i simulira napad Bolivarskih nacionalnih oružanih snaga na kolumbijske vojne jedinice. Taj iscenirani sukob bi doveo do krizne situacije i eskalacije sukoba između dve nacije, što bi poslužilo kao odličan izgovor i opravdanje za intervencionističke planove Vašingtona koje predvodi gospodin Džon Bolton.

Venecuela je saznala da se u američkoj vojnoj bazi Tolemaida, smeštenoj u kolumbijskoj opštini Kundinamarka svega 112 kilometara od Bogote, kao i vazdušnoj vojnoj bazi Eglin, koja se nalazi jugozapadno od Valparaisa u okrugu Okalusa na Floridi, odvajaju aktivnosti planiranja, pripreme i obuke za vojne i paravojne akcije u Venecueli.

Brojni obaveštajni izvori su potvrdili navedene nformacije: u navedenim vojnim bazama grupe specijalnih snaga se trenutno obučavaju za snažnu agresiju na vazdušne i vojne baze Venecuele. Nјihov cilј je sletanje, zauzimanje i neutralisanje vazdušne baze Libertador de Palo Negro, koja je udalјena 120 km od Karakasa, pomorske baze Puerto Kabelјo u Saveznoj državi Aragua i vazdušne baze Barselona u Saveznoj državi Ansoategi, u istočnoj Venecueli.

Predsednik Venecuele zahteva od Vlade Kolumbije i Kongresa Sjedinjenih Država da ispitaju ove tvrdnje.

"Ako kolumbijska vlada postupa sa dobrim namerama, istražiće ovaj slučaj i uhvatiće plaćenike koji se obučavaju u gore navedenoj kolumbijskoj opštini za manje od sat vremena", rekao je predsednik Maduro.

Osim toga, "...da u Sjedinjenim Američkim Državama ima pravde, Kongres bi sve podrobno ispitao, a isto bi učinili i severnoamerički mediji. Oni imaju metode, izvore i mogućnosti da sve ovo provere. Ne govorim ovo tek tako, i neću čekati da progovorim tek kad se nešto ozbilјno dogodi", dodao je Maduro.

Venecuela upozorava na neprimereno ponašanje Vlade Kolumbije, koja uporno odbija da razgovara sa Vladom Venecuele, uprkos brojnim pozivima našeg Ministarstva spolјnih poslova. Predsednik Ivan Duke je naredio zatvaranje svih diplomatskih i političkih kanala komunikacije, iako su sve nacije i vlade dužne da ih održavaju pod bilo kojim okolnostima zarad dobrobiti sopstvenih naroda. Ovako neodgovorno ponašanje Vlade  Kolumbije Venecuela može da pripiše jedino posvećenosti predsednika Dukea realizaciji planova za vojnu agresiju na Venecuelu koju teži da sprovede Trampova administracija.

Džon Bolton je Kolumbiju pretvorio u svoju bazu operacija protiv Venecuele. Kolumbija se priprema da učestvuje u agresiji na Venecuelu, te stoga odbija da održi minimalnu i razumnu diplomatsku komunikaciju.

Isto tako, Vlada Venecuele osuđuje uklјučenost Federativne Republike Brazila u plan savetnika za nacionalnu bezbednost SAD za nasilnu vojnu operaciju u Venecueli. Venecuela upozorava međunarodnu zajednicu i najoštrije odbacuje opasne izjave novoizabranog potpredsednika Brazila, generala Hamiltona Mouraa, koji je najavio predstojeće nasilne događaje u Venecueli. Venecuela takođe odbacuje militarističku i agresivnu retoriku osoba koje su direktno povezane sa vladom Žaira Bolsonara.

Predsednik Bolivarske Republike Venecuele se nada da vojne snage Kolumbije i Brazila neće dozvoliti da budu uvučene u bratoubilački sukob i da neće ponuditi svoju pomoć za ostvarenje američkih planova za agresiju na venecuelanski narod.

Predsednik Venecuele ističe da su, zbog pritiska Džona Boltona, tajna finansiranja američke vlade porasla sa 40 na 120 miliona dolara. Ova sredstva su namenjena tajnim operacijama u Venecueli i podmićivanju vojnih zvaničnika da učestvuju u puču i drugim protivustavnim akcijama. Za pomenute plaćeničke aktivnosti Vlada SAD koristi bivšeg pripadnika venecuelanskih oružanih snaga Osvalda Valentina Garsiju Paloma, koji je tražen zbog zločina izdaje.

Venecuela odbacuje ovaj novi pokušaj agresije protiv demokratske stabilnosti, mira i prava venecuelanskog naroda na samoopredelјenje.

Ova politika "promene režima" koja je započela pre 20 godina i koju su intenzivirali Barak Obama i Donald Trump, ponovo će doživeti neuspeh. Međutim, uzevši u obzir ozbilјnost ovih informacija i opasnost koju  agresija na Venecuelu predstavlјa za naš narod, naše društvo i mir u regionu, predsednik Maduro smatra da je potrebno da međunarodna zajednica bude svesna ovih činjenica i upozorava da su pomenuti planovi na putu realizacije.

Uprkos ovoj agresiji Trampove administracije, Venecuela ponovo potvrđuje spremnost na otvoren i iskren dijalog sa predsednikom Sjedinjenih Američkih Država, u cilјu pronalaženja rešenja za odnose između dveju nacija i postizanja međusobnog razumevanja i mirnog suživota.

Venecuela će prevazići ovu novu zaveru. "Mi govorimo da upozorimo našu zemlјu i ceo svet i poručimo da je Venecuela spremna. Venecuelanska demokratija neće ustuknuti. Mi, Venecuelanci, nećemo kleknuti, nećemo se predati, mi ćemo se boriti i osigurati Venecueli mir i demokratiju“, potvrdio je predsednik Maduro.

Na konferenciji za novinare predsednik Maduro je podržao politiku mirnog rešavanja sukoba, spremnost Venecuele da se uklјuči u međunarodni dijalog i njene stavove koji se tiču vojnih pitanja i nacionalne bezbednosti. "Venecuela nikada neće naneti štetu nekoj zemlјi ili nekom narodu. Nikada u svojoj istoriji nismo tako nešto uradili, pa nećemo ni sada. Ali oni koji veruju da mogu da napadnu Venecuelu i prođu nekažnjeno, grdno se varaju. Pa šta oni misle? Da ne postoji niko ko će se žrtvovati za ovu zemlјu? Da ne postoji niko ko će je braniti? Bolјe bi im bilo da se ne prevare u proceni, jer ćemo im očitati lekciju koju nikada neće zaboravili. Očitaćemo tim desničarskim maloumnicima lekciju o dostojanstvu, ali i o sili, bilo da su iz Brazila, Kolumbije ili odakle god ", izričit je Maduro.

Prošlo je doba kolonijalizma. Venecuela se neće saginjati pred onima koji žele da nametnu neokolonijalizam. Mi živimo u epohi nezavisnosti, demokratije i slobode. "Nećemo kleknuti. Nećemo se predati ni danas, ni nikad. Američki imperijalizam i Bela kuća moraju to da znaju!", rekao je Maduro na pomenutoj konferenciji za štampu.

Dan 10. januar 2019. označiće početak novog, legitimnog i ustavnog predsedničkog mandata. To je bila suverena odluka venecuelanskog naroda i mi ćemo učiniti sve da se ta odluka ispoštuje. Venecuela će nastaviti da prevazilazi sve zavere prateći put mira i demokratije

Ostavite komentar

Sva polja oznacena sa * su obavezna

Captcha
decembar 22, 2018
imperio 10
Prilozi saradnika Neo Marx

Demokratija Američke Administracije - Saopštenje Vlade Bolivijske Republike Venecuele

Vlada Bolivarske Republike Venecue obaveštava da je dana 12. decembra, na konferenciji za novinare međunarodnih medija, predsednik Republike Nikolas Maduro Moros objavio niz informacija koje otkrivaju postojanje novog plana za podrivanje demokratske…
jun 22, 2018
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=/images/5FB856F7-9E22-4522-9384-E2C1F0AD502A_w1023_r1_s.jpg&w=246&h=150&zc=1
Iz našeg ugla - KPS Neo Marx

Izdaja Srbije

Da bi naši čitaoci lakše i u potpunosti razumeli “igre” oko Kosova i Metohije i veličinu izdaje “srpskih” vlasti, moramo se vratiti malo unazad. Uvođenjem “demokratije” u srpsko društvo, izvršena je prva i najveća prevara. Dobili smo politikante pod potpunom…

Promena svesti

maj 05, 2018 10197
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=/images/48pl_6hg-650x450.jpg&w=90&h=64&zc=1
Srpska napredna stranka nije normalna politička organizacija.Od kako je stvorena…

„IZBORI“

mar 18, 2018 10421
izbori
Šteta je trošiti reči na beogradske ili bilo kakve „izbore“ u okupiranoj zemlji kao što…

Hajdegerova filozofija u svetlu životvornog humanizma

jan 20, 2018 17425
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=/images/735491duci_simonovic.jpg&w=90&h=64&zc=1
Studija koja se nalazi pred čitaocem nije proizvod stvaralačke radosti, već stvaralačke…

Komunistički Pokret Srbije - Karakter i ciljevi

nov 29, 2017 9696
communist
Zar smo zaista toliko naivni da ćemo poverovati da će najpokvareniji i najnemoralniji…

Izdvajamo