19
pet, jul

Iz strane štampe
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Grci su do guše u blatu recesije jer rigidni kurs konsolidacije saseca u korenu svaku šansu za povećanje rasta. Zato je bolje saseći dugove kako bi ova zemlja na periferiji evro-zone malo prodisala. Ali, kako to učiniti? 

Analitičarka Birgit Fige smatra da postoji mogućnost da se grčke obveznice pokupuju ispod cene – naravno, ukoliko investitori prihvate da ih prodaju uz gubitak od 20 do 40 odsto. Birgit Fige prenosi da je još verovatnija mogućnost da Grčka uz pomoć kredita sa povoljnom kamatom sama kupovinom povrati deo svojih državnih obveznica. 

List Handelsblat ima informacije prema kojima nemačka vlada ne bi imala ništa protiv takvog rešenja, jer bi se na taj način smanjio dug Grčke. Ali, rizik ove procedure sastoji se u tome što će vrednost obveznica porasti kada tržište bude registrovalo da neki veliki igrač, bilo da je u pitanju grčka država ili finansijski štit EU, te obveznice kupuje.

Sumnje u uspeh „friziranja“ 

Kristof Vajl iz banke „Komercbank“ sumnja u uspeh „friziranja“. „Lako je pretpostaviti da će kurs obveznica porasti za 10 odsto, a i da neće biti prodate sve obveznice, jer neki investitori, naravno, još uvek, smatraju da je bolje da za njih dobiju pun iznos“, kaže Vajl. 

Osim dogovornog „friziranja“, postoji i mogućnost da Grčka reši da se „frizira“ i sama - bez dogovora sa poveriocima. To bi značilo da Atina može da kaže: od ovog trenutka, počinjem da vraćam samo 50 odsto duga. No, to bi verovatno izazvalo globalni šok koji bi svet ponovo gurnuo u recesiju.

Ostavite komentar

Sva polja oznacena sa * su obavezna

Captcha
decembar 22, 2018
imperio 10
Prilozi saradnika Neo Marx

Demokratija Američke Administracije - Saopštenje Vlade Bolivijske Republike Venecuele

Vlada Bolivarske Republike Venecue obaveštava da je dana 12. decembra, na konferenciji za novinare međunarodnih medija, predsednik Republike Nikolas Maduro Moros objavio niz informacija koje otkrivaju postojanje novog plana za podrivanje demokratske…
jun 22, 2018
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=/images/5FB856F7-9E22-4522-9384-E2C1F0AD502A_w1023_r1_s.jpg&w=246&h=150&zc=1
Iz našeg ugla - KPS Neo Marx

Izdaja Srbije

Da bi naši čitaoci lakše i u potpunosti razumeli “igre” oko Kosova i Metohije i veličinu izdaje “srpskih” vlasti, moramo se vratiti malo unazad. Uvođenjem “demokratije” u srpsko društvo, izvršena je prva i najveća prevara. Dobili smo politikante pod potpunom…

Promena svesti

maj 05, 2018 10793
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=/images/48pl_6hg-650x450.jpg&w=90&h=64&zc=1
Srpska napredna stranka nije normalna politička organizacija.Od kako je stvorena…

„IZBORI“

mar 18, 2018 11078
izbori
Šteta je trošiti reči na beogradske ili bilo kakve „izbore“ u okupiranoj zemlji kao što…

Hajdegerova filozofija u svetlu životvornog humanizma

jan 20, 2018 18061
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=/images/735491duci_simonovic.jpg&w=90&h=64&zc=1
Studija koja se nalazi pred čitaocem nije proizvod stvaralačke radosti, već stvaralačke…

Komunistički Pokret Srbije - Karakter i ciljevi

nov 29, 2017 10195
communist
Zar smo zaista toliko naivni da ćemo poverovati da će najpokvareniji i najnemoralniji…

Izdvajamo