19
pet, jul

Iz strane štampe
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 

HavanaUstav Republike Kube, izborom i suverenom odlukom njenog naroda priznaje postojanje samo jedne političke partije u zemlji, Komunističke partije Kube (KPK). To nije politička partija po tradicionalnom modelu takozvane buržoaske liberalne demokratije. Nije izborna partija. Prema ograničenjima koja nameće zakon i zbog same činjenice da KPK nije izborna partija, ne predlaže niti bira ijednog kandidata. Ne učestvuje u procesu izbora poslanika za Nacionalnu skupštinu narodne vlasti (vrhovnog organa kubanske države), članova narodnog vrhovnog suda, niti predsednika Državnog saveta.

KPK pripada uloga usmerivača, nadzornika i garanta participativne demokratije i održivog razvoja sa socijalnom jednakošću i pravdom u kubanskom socijalističkom društvu.

Partija obavlja svoj posao putem ubeđenja, uverenja i tesne i stalne veze sa građanima. Njene redove čine istaknuti radnici, seljaci, intelektualci, umetnici, naučnici, izabrani zbog ličnih zasluga i obaveze prema zajedničkoj dobrobiti. Odluke koje usvaja su obavezujuće za izvršavanje samo za njene članove. Taj koncept i praksa garantuju da se u jednom sistemu gde postoji samo jedna partija potencira i da prevladava najširi pluralitet mišljenja.

KPK je partija jedinstva i nezavisnosti čitavog kubanskog naroda. Ona je naslednica i istorijski nastavljač Kubanske revolucionarne partije, koju je osnovao naš nacionalni heroj Hose Marti, takođe kao jedinstvenu partiju svih Kubanaca, radi sprovođenja Revolucija.

Ti ciljevi zbog kojih je nastala pomenuta partija: oslobođenje Kube, sprečavanje njene aneksije SAD i jedinstvo svih sektora i snaga nezavisnosti u samo jednu političku organizaciju, imajući u vidu da je podela bila osnovni uzrok propasti prethodnih ratova za nezavisnost, isti su ciljevi koji su prisutni i danas, kada se kubanski narod suočava sa strašnom ekonomskom, trgovinskom i finansijskom blokadom i drugim agresivnom akcijama SAD koje imaju za cilj da je podele, obore vladu i unište sistem uspostavljen u zemlji suverenom odlukom svih Kubanaca.

Partija je plod integracije i dobrovoljne unije kubanskih revolucionara iz različitih organizacija koje su se suočavale s diktaturom i neokolonijalnim sistemom koji su kubanskom narodu nametnule SAD. Različite revolucionarne snage su se, šest godina posle revolucionarne pobede iz 1959 g., grupisale u Komunističku partiju Kube, pod zajedničkim ciljem: jedinstvo, da bi se učinio mogućim projekat demokratije, solidarnosti, nezavisnosti i razvoja kubanske nacije, čiji je cilj izgradnja socijalizma na Kubi.

Kubanski narod savršeno zna odlike i «dobrobiti» višepartijskog sistema koji toliko promovišu SAD; upoznao ga je na sopstvenoj koži tokom pola veka. Paradoksalno je da supersila nastoji da ostalima nametne ono što sama nije ostvarila. U SAD u praksi postoji sistem jedne partije, partije kapitala i multinacionalnih kompanija, koja je menjajući periodično svoju masku, uspela da se održi na vlasti više od 200 g.

SAD su potpomogle propast Kubanske revolucionarne partije i kubanskom narodu, kao oruđe za podelu i neokolonijalnu kontrolu, nametnule 1902 g. jedan politički sistem sa više partija koji je služio samo za produbljivanje siromaštva, korupcije i predaje nacionalnog bogatstva američkom kapitalu. Te političke partije koje je štitila neokolonijalna metropola, pokazale su nesposobnost i nedostatak volje za suočavanje sa krvavom Batistinom diktaturom; s druge strane mnoge od njih su dobijale i obogatile se od mrvica koje im je davao brutalni diktator.

Posle pobede Kubanske revolucije, jedan od prvih narodnih zahteva je bio da se okonča politikanstvo i korupcija tradicionalnih političkih partija. Jednoglasno je prizivano jedinstvo. Postojeće tradicionalne partije su se same raspale, a njihovo vrhovno rukovodstvo napustilo zemlju odlazeći u Majami.

Ostavite komentar

Sva polja oznacena sa * su obavezna

Captcha
decembar 22, 2018
imperio 10
Prilozi saradnika Neo Marx

Demokratija Američke Administracije - Saopštenje Vlade Bolivijske Republike Venecuele

Vlada Bolivarske Republike Venecue obaveštava da je dana 12. decembra, na konferenciji za novinare međunarodnih medija, predsednik Republike Nikolas Maduro Moros objavio niz informacija koje otkrivaju postojanje novog plana za podrivanje demokratske…
jun 22, 2018
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=/images/5FB856F7-9E22-4522-9384-E2C1F0AD502A_w1023_r1_s.jpg&w=246&h=150&zc=1
Iz našeg ugla - KPS Neo Marx

Izdaja Srbije

Da bi naši čitaoci lakše i u potpunosti razumeli “igre” oko Kosova i Metohije i veličinu izdaje “srpskih” vlasti, moramo se vratiti malo unazad. Uvođenjem “demokratije” u srpsko društvo, izvršena je prva i najveća prevara. Dobili smo politikante pod potpunom…

Promena svesti

maj 05, 2018 10793
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=/images/48pl_6hg-650x450.jpg&w=90&h=64&zc=1
Srpska napredna stranka nije normalna politička organizacija.Od kako je stvorena…

„IZBORI“

mar 18, 2018 11077
izbori
Šteta je trošiti reči na beogradske ili bilo kakve „izbore“ u okupiranoj zemlji kao što…

Hajdegerova filozofija u svetlu životvornog humanizma

jan 20, 2018 18060
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=/images/735491duci_simonovic.jpg&w=90&h=64&zc=1
Studija koja se nalazi pred čitaocem nije proizvod stvaralačke radosti, već stvaralačke…

Komunistički Pokret Srbije - Karakter i ciljevi

nov 29, 2017 10195
communist
Zar smo zaista toliko naivni da ćemo poverovati da će najpokvareniji i najnemoralniji…

Izdvajamo