15
pon, apr

Iz strane štampe
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Rusija potpuno sposobna da se osigura od kataklizama evrozone

24309 vest 149U slučaju raspada evrozone ili pri drugim jakim potresima najviše su ugroženi ekonomija i finansijski sistem Velike Britanije. U rejtingu opasnosti, kojom preti zona evra, Rusija zauzima 50. mesto, a recimo, Kina, se krije pod brojem 112.

Pri najnepovoljnijem scenariju evrozona će detonirati tako da će pogođeni biti svi – od Severne Evrope sve do Južne Afrike, - kažu eksperti. Međutim, uz pripreme postoje šanse da se gubici smanje.

Analitičari britanske konsaltinške kompanije Maplecroft izračunali su indeks rizika, koji polaze od evrozone i sastavili su odgovarajući rejting, koji obuhvata 169 zemalja – potencijalnih žrtava globalnog "vis major". Pored Britanije, Top-10 rejtinga se sastoji od nekih članica EU. Bez obzira na relativno daleko 50. mesto, Rusija, pored nje JAR, Indija i Brazil su se našli u oblasti visokg rizika. Čak i pomenuta Kina sa svojim brojem 112 našla se u zoni srednjeg rizika.

Nastanak takvog indeksa je veoma logičan i aktuelan, - smatra rukovodilac projekata investicionog fonda Hi Capital Sorroracion Anton Ljubič. Danas su najveći rizici povezani s eventualnim napuštanjem evrozone od strane Grčke. Različite ekonomije će reagovati na to različito, - istakao je ekspert u intervjuu Glasu Rusije.


- To što se Rusija nalazi na 50. mestu je verovatno osnovano jer su iznad pre svega evropske zemlje, članice EU, koje su u većoj meri povezane s trogovinom s EU. Međutim, Rusija bitno zavisi od evrozone preko izvoza gasa. Praktično svi gasni ugovori Gasproma zaključeni su u evrima.

Anton Ljubič smatra da je Rusija potpuno sposobna da se osigura od potencijalnih kataklizama evrozone, koristeći diverzifikaciju međunarodnih rezervi nacionalne Centralne banke. Povećanje u njima udela robnog zlata i udela alternativnih valuta, pre svega juana, jene i švajcarskog franka, omogućiće smanjenje zavisnosti od kolebanja kursa evra.

Inače, Rusiji i, naprimer, JAR će biti krivo da postradaju od ostataka raspršene evrozone, o čijem stvaranju te države nikad nisu sanjale i nemaju s time veze.

Izvor: Golos Rossii

Ostavite komentar

Sva polja oznacena sa * su obavezna

Captcha
decembar 22, 2018
imperio 10
Prilozi saradnika Neo Marx

Demokratija Američke Administracije - Saopštenje Vlade Bolivijske Republike Venecuele

Vlada Bolivarske Republike Venecue obaveštava da je dana 12. decembra, na konferenciji za novinare međunarodnih medija, predsednik Republike Nikolas Maduro Moros objavio niz informacija koje otkrivaju postojanje novog plana za podrivanje demokratske…
jun 22, 2018
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=/images/5FB856F7-9E22-4522-9384-E2C1F0AD502A_w1023_r1_s.jpg&w=246&h=150&zc=1
Iz našeg ugla - KPS Neo Marx

Izdaja Srbije

Da bi naši čitaoci lakše i u potpunosti razumeli “igre” oko Kosova i Metohije i veličinu izdaje “srpskih” vlasti, moramo se vratiti malo unazad. Uvođenjem “demokratije” u srpsko društvo, izvršena je prva i najveća prevara. Dobili smo politikante pod potpunom…

Promena svesti

maj 05, 2018 10330
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=/images/48pl_6hg-650x450.jpg&w=90&h=64&zc=1
Srpska napredna stranka nije normalna politička organizacija.Od kako je stvorena…

„IZBORI“

mar 18, 2018 10533
izbori
Šteta je trošiti reči na beogradske ili bilo kakve „izbore“ u okupiranoj zemlji kao što…

Hajdegerova filozofija u svetlu životvornog humanizma

jan 20, 2018 17531
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=/images/735491duci_simonovic.jpg&w=90&h=64&zc=1
Studija koja se nalazi pred čitaocem nije proizvod stvaralačke radosti, već stvaralačke…

Komunistički Pokret Srbije - Karakter i ciljevi

nov 29, 2017 9794
communist
Zar smo zaista toliko naivni da ćemo poverovati da će najpokvareniji i najnemoralniji…

Izdvajamo