23
ned, jun

Iz strane štampe
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

33784 vest 125Predsednik vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je pre nekoliko dana da nije opčinjen Evropskom unijom i da ne misli da je to idealna tvorevina, ali da ne vidi za Srbiju bolju mogućnost. On je još dodao da je za Srbiju bolje da uđe, pa ako ne valja, lako može da izađe iz Evropske unije, ako oceni da joj tamo nije dobro. Međutim, na ovom mestu se postavlja pitanje – ako bi Srbija zaista postala članica Evropske unije, da li bi u slučaju da joj se tamo ne svidi, zaista mogla da odmah izađe iz njenog članstva, a pogotovo da li bi mogla lako da izađe iz EU? Dakle, pogledajmo na konkretnom primeru kako to izgleda sa Britanijom.

Prema najnovijem istraživanju javnog mnjenja, u ovom trenutku ubedljiva većina Britanaca, to jest njih 56% želi da njihova država napusti Evropsku uniju, jer po pisanju uglednog Fajnenšel Tajmsa, odnosi Velike Britanije i EU izgledaju kao neki brak u kome su kola krenula nizbrdo i zato sve češće dolazi do svađa, pa obe strane otvoreno pričaju o rastanku.

Jedan od evroskeptika, poslanik u britanskom parlamentu Danijel Henan, izrekao je za novine „Gardijan“ razlog za izlazak Britanije iz Evropske unije. On je kazao da je „osnova na kojoj je Britanija pristupila Evropskoj uniji zapravo bila falsifikat, zato što je ona podstakla nacionalne antagonizme, umesto da ljudima bude bolje.“ On je još izjavio da je zaprepašćujuća činjenica da je sav novac koji je isceđen iz britanskih programa štednje na kraju otišao u Brisel. Iako je i premijer Kameron poručio da Britanija sama bira svoju sudbinu i da može da izađe iz EU, a gradonačelnik Londona da “neće biti kraj sveta ako Britanija napusti Uniju”, ipak se čini da čak ni tako snažna država poput Velike Britanije ne bi mogla jednostavno da istupi iz Evropske unije.

Naime, u skladu sa Lisabonskim sporazumom, zemlja članica teoretski može da izađe iz Evropske unije u skladu sa članom 50. evropskog sporazuma, koji predviđa mogućnost da se jedna zemlja povuče iz EU, ali najpre mora da obavesti Savet Evrope, a zatim počinje dvogodišnje pregovaranje o uslovima i prenošenju kompetencija. Tek ako se u te dve godine ne postignu nikakvi drugi sporazumi, onda Lisabonski ugovor prestaje da važi za tu zemlju članicu. A za eventualno odustajanje od zajedničke valute evra, uopšte nije predviđena nikakva procedura, pa bi se u slučaju izlaska neke države iz evrozone sve odvijalo stihijski i nepredvidivo.

Osim toga, već na samu najavu mogućeg britanskog odlaska iz EU, pre nekoliko dana je jedan od najbližih saradnika nemačkog kancelara upozorio britanskog premijera da prestane ucenjivati ostatak Evropske unije i rekao da bi referendum za izlazak iz EU bio opcija visokog rizika, a za Britaniju bi to, po njegovim rečima,bila ekonomska katastrofa. On je još doslovno zapretio da "Britanija rizikuje izolaciju", i upozorio britanske evroskeptike da razmisle o posledicama mogućeg napuštanja Unije. Takođe, on je zaključio da će London patiti za Evropskom unijom, te da bi Velika Britanija, u slučaju izlaska, morala ponovo da dogovori celu seriju bilateralnih sporazuma, kako bi njena roba imala pristup na evropsko tržište.

Naposletku, i brojne evropske zemlje su osudile britansko razmišljanje o izlasku iz Evropske unije, nazivajući ga «necivilizovanom debatom». A britansku politiku udaljavanja od EU osudio je, između ostalih, i nemački ministar finansija Šojble, koji je rekao da bi Britanija pucala sebi u nogu ako bi okončala svoje članstvo u Evropskoj uniji.

Dakle, ako se uzme u obzir komplikovana procedura, kao i snažni svestrani pritisci na državu koja makar i pomisli da napusti članstvo u Evropskoj uniji, onda nije teško zamisliti koliko bi tek bilo nerealno da slabašna Srbija, po rečima premijera Dačića, s lakoćom napusti tu zajednicu ako oceni da joj tamo nije dobro. Po svemu sudeći, tada bi već bilo suviše kasno za promenu mišljenja.

Izvor: Glas Rusije

 

Ostavite komentar

Sva polja oznacena sa * su obavezna

Captcha
decembar 22, 2018
imperio 10
Prilozi saradnika Neo Marx

Demokratija Američke Administracije - Saopštenje Vlade Bolivijske Republike Venecuele

Vlada Bolivarske Republike Venecue obaveštava da je dana 12. decembra, na konferenciji za novinare međunarodnih medija, predsednik Republike Nikolas Maduro Moros objavio niz informacija koje otkrivaju postojanje novog plana za podrivanje demokratske…
jun 22, 2018
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=/images/5FB856F7-9E22-4522-9384-E2C1F0AD502A_w1023_r1_s.jpg&w=246&h=150&zc=1
Iz našeg ugla - KPS Neo Marx

Izdaja Srbije

Da bi naši čitaoci lakše i u potpunosti razumeli “igre” oko Kosova i Metohije i veličinu izdaje “srpskih” vlasti, moramo se vratiti malo unazad. Uvođenjem “demokratije” u srpsko društvo, izvršena je prva i najveća prevara. Dobili smo politikante pod potpunom…

Promena svesti

maj 05, 2018 10694
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=/images/48pl_6hg-650x450.jpg&w=90&h=64&zc=1
Srpska napredna stranka nije normalna politička organizacija.Od kako je stvorena…

„IZBORI“

mar 18, 2018 10968
izbori
Šteta je trošiti reči na beogradske ili bilo kakve „izbore“ u okupiranoj zemlji kao što…

Hajdegerova filozofija u svetlu životvornog humanizma

jan 20, 2018 17950
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=/images/735491duci_simonovic.jpg&w=90&h=64&zc=1
Studija koja se nalazi pred čitaocem nije proizvod stvaralačke radosti, već stvaralačke…

Komunistički Pokret Srbije - Karakter i ciljevi

nov 29, 2017 10098
communist
Zar smo zaista toliko naivni da ćemo poverovati da će najpokvareniji i najnemoralniji…

Izdvajamo