26
pon, feb

Iz strane štampe
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Prema poslednjim informacijama, sirijska državna novinska agencija SANA potvrdila je kako se jutros desio vazdušni napad izraelskih vojnih aviona na vojno-istraživački centar u blizini Damaska. RT prenosi kako je sirijski general izdao obaveštenje u kome se ističe da su izraelske vazduhoplovne snage ciljale vojni centar Jamraia, u neposrednoj blizini Damaska.

eskalacija-konflikta-krenuli-izraelski-zracni-napadi-na-siriju 3964 2497Analiza: (Antun Roša)
Trenutno se spominju minimalno 3 lokacije na kojima je izvršen izraelski vazdušni napad: vojni centar Jamraia, prostor oko sirijskog grada Zabadani i napad na jedno ili više vozila na granici Sirije i Libana.
Sirijska vojska demantuje napad na vojni konvoj jer postojanje istog značilo bi da je Sirija krenula s prebacivanjem pojedinih oružja u Liban, tj za Hezbolah. S druge strane, Izrael još uvek nije niti potvrdio niti negirao sirijsku izjavu o tome da je napadnut "vojno-istraživački centar" (zapravo duga reč za skladište oružja) Jamraia.
Uzevši u obzir sve prethodne izraelske napade, status "bez potvrde i bez demanta" obično znači da se konkretna akcija i dogodila, ali je Izrael ne želi formalno potvrditi iz više nego jasnih razloga.
Vratimo se nekoliko godina unazad, 2007. izraelske vazdušne snage u operaciji "Orchard" bombardovale su navodni sirijski nuklearni reaktor koji se nalazio na prostoru sirijske pokrajine Deir ez-Zor. Reaktor je uništen i pri napadu navodno je stradalo 10-ak severno-korejskih radnika koji su bili prisutni. Poznato je da se akcija dogodila, američke satelitski snimci otkrivaju uništeno postrojenje, no formalnih izjava nema ni s jedne ni s druge strane.
Navodno je Sirija tada u pripravnost stavila dalekometne rakete sa hemijskim oružjem, ali nisu odlučili uzvratiti znajući kako bi sledeći korak mogao biti izraelski nuklearni napad.

Cela akcija nije preterano komentarisana u Siriji, iz razloga da vlast ne dođe pod žestoki pritisak, pre svega domaće javnosti, za odmazdom. Mnogi su takav potez zamerili predsedniku Assadu te neki ističu kako nije imao hrabrosti uzvratiti. O tome bi se itekako moglo opširno diskutovati. Izraelska vojna doktrina zasnovana je na tome da Izrael nikada ne sme izgubiti ni jedan rat. Već godinama se govori o tzv. vojnoj strategiji pod nazivom "Samsonova opcija" - tj nuklearni napad protiv zemalja koje bi ozbiljno vojno ugrozile opstanak Izraela.

Sirija je tada, 2007, odlučila ćutati o celom incidentu i time je verovatno izbegnut daleko opasniji konflikt. No, to nije slučaj danas - sirijska vojska odmah je objavila kako su izraelski vojni avioni bombardovali Jamraia centar pa se čak navodi kako je isti uništen u napadu. Utisak je da je konflikt na terenu toliko intenzivan da Sirija nije u stanju da organizuje eventualni odgovor, no to ne mora biti tako. Konflikt na terenu nije konvencionalno ratovanje već pobunjenici primarno pribegavaju organizaciji gerilskih akcija koje za vojsku mogu biti, kako se i pokazalo, izuzetno teške. Sirijska vojska i dalje može pružiti klasičan otpor u slučaju rata protiv druge države.

Ipak, pošto je reč o Izraelu - jedinoj nuklearnoj sili na prostoru Bliskog istoka i glavnom savezniku SAD-a - opet se nameće ista dilema koju su sirijske vlasti imale i 2007. Kako se suprotstaviti provokacijama nuklearne sile?
To je pitanje o kom se noćas sigurno vodi računa u Damasku, ali s druge strane, mora se postaviti i ovo pitanje - ako su izraelski avioni zaista danas napali Siriju, zašto?

Izrael padom Assada neće dobiti puno. Iz izraelske perspektive najbolja Sirija je nestabilna Sirija. S druge strane mnoge su frustracije aktualne u Izraelu ovih dana. U pogledu palestinskog pitanja, naglo gube podršku zemalja širom sveta - ovo se naročito odnosi na Evropu - te se suočavaju sa sve glasnijim i ujedinjenom kritikom po pitanju izgradnje na prostoru Zapadne obale i sl. Ako se ovako nastavi, samo je pitanje dana kada će Izrael postati meta kritike i zbog svojih militantnih stavova prema Iranu.
Nova, nešto slabija, pobeda desničara u nedavnim parlamentarnim izborima, znači kontinuitet aktualne politike, a sve slabija podrška mogla bi dovesti do radikalnih poteza.

U završnici, biti će interesantno videti i šta će o ovom napadu reći ostatak muslimanskog sveta, jer izraelski premijer Netanjahu već je i ranije dao izjave u kojima se vidi da igra na kartu sektaških podela (vidi: Netaniahu: "Arapi bi pozdravili napad na Iran ").

DOPUNA - 23:05
Dr Ali Mohamad, urednik lista Siria Tribune, komentarisao je aktualne informacije u razgovoru za RT: "Napokon sve ima smisla - pobunjenici napadaju vazdušne baze u okolini Damaska već 7 meseci. Napali S-200 bazu i 4 SM-2 i SM-3 baza . Sada je usledio izraelski vazdušni napad, tako da se sve poklapa. Ovo pokazuje kako Izrael ima veliki interes u destabilizaciji Sirije i kako stoji na strani naoružanih pobunjenika ".

DOPUNA - 22:34
Komandant izraelskih vazdušnih snaga, general Amir Eshel, svega nekoliko sati pre informacija o vazdušnom napadu u Siriji istakao je kako njegove snage raspolažu sa većim brojem bombardera, vojnih helikoptera i bespilotnih letelica koje su dostupne u "kampanji između ratova". "Ova kampanja sprovodi se 24/7, 365 dana u godini. Preduzimamo poteze da umanjimo neposredne opasnosti i stvorimo bolje uslove koji će nam omogućiti da dobijemo ratove, kada oni otpočnu", istakao je danas komandant izraelskih vazdušnih snaga, general Amir Eshel, prenosi Jerusalem Post.

eskalacija-konflikta-izraelski-vojni-zrakoplovi-napali-sirijski-teritorij-gadano-vojno-postrojenje-u-blizini-damaska 6536 7729 e mDOPUNA - 22:16

Lokacija vojnog postrojenja Jamraia
Sirijska vojska nazvala je napad "jasnim činom agresije" protiv Sirije te je istaknuto kako "Izrael podržava terorističke aktivnosti u Siriji". Sirijska vojska ističe kako nije napadnut vojni konvoj na granici s Libanom.

AP prenosi kako pojedini izvori ističu da je cilj izraelskog vazdušnog napada bila sirijska protiv-vazdušna odbrana, konkretno ruski sistemi SA-17.

Vojno-istraživački centar Jamraia nalazi se severozapadno od Damaska, svega 15 kilometara od sirijsko-libanske granice.
Izrael još uvek nije službeno komentarisao napad i za sada odbijaju da daju bilo kakve komentare.


eskalacija-konflikta-izraelski-vojni-zrakoplovi-napali-sirijski-teritorij-gadano-vojno-postrojenje-u-blizini-damaska 6110 8928 e

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lokacija napada prema sirijskim izvorima

eskalacija-konflikta-izraelski-vojni-zrakoplovi-napali-sirijski-teritorij-gadano-vojno-postrojenje-u-blizini-damaska 8887 4930 e

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lokacija napada prema pojedinim izvorima u regionu

DOPUNA - 22:00

Korespondent Ski Nevs-a u regionu, Sam Kilei, ističe:

"Znamo iz naših izvora da je Izrael izvršio vazdušne napade s ukupno 12 aviona - radilo se o žestokim vazdušnim napadima - pogođeno je selo Nabi Chit, uz veći sirijski grad Zabadani. To je unutar sirijske teritorije, stoga se ovde možda radi o mogućoj strateškoj eskalaciji .

Na osnovu informacija koje dobijamo iz bezbednosnih krugova, govori se kako su cilj verovatno bile rakete protiv brodova, poprilično sofisticirano naoružanje koje su koristili Hezbollah pre nekoliko godina protiv izraelskog broda uz libanonsku obalu. No, možda su ciljevi bili i napredni anti-vazdušni raketni sistemi koje je Sirija dobila iz Rusije.

Postoje informacije da se u posljednje vreme uvezlo dosta tog naoružanja iz Rusije. Zašto su Izraelci ovako zabrinuti? Zato jer kada bi Hezbolah dobili ovakve sisteme, Izraelci više ne bi mogli sprovoditi ovakve napade. Izrael oduvek uživa vazdušnu superiornost u regionu i žele da tako i ostane. Manje je verovatno da su gađana skladišta hemijskog oružja. "
Prema ovim poslednjim informacijama - ako su tačne - izgleda kako Izrael strateški nastoji uništiti glavnu sirijsku odbranu. Ulazak izraelskih aviona svakako je veliki propust sirijske vojske, naročito ako uzmemo u obzir da poslednjih nekoliko dana Izrael doslovno najavljuje kako bi mogao uskoro izvesti ovakve napade. Izgleda kako sirijska odbrana nije u stanju da se nosi s izraelskim avionima koji lete ispod radara, a ta procedura već je postala prepoznatljiva izraelska vojna taktika koju koriste u bojnim sukobima već decenijama.

Ako se zaista radi o sistematskom uništavanju sirijske protivvazdušne odbrane, tada bi Izrael bio idealan kandidat. Da je to učinila neka druga država, već večeras bi se desila velika eskalacija, no kada je Izrael u pitanju, prolazi bez kritike - setimo se samo prošlogodišnjeg izraelskog napada na Kartum, glavni grad Sudana, za taj napad takođe niko nije odgovarao.

DOPUNA - 21:30

"Izraelski vojni avioni ušli su u naš vazdušni prostor u zoru te izvršili direktan udarac na naučni istraživački centar", stoji u izjavi.
Potvrde o napadu na sirijsku teritoriju dolaze neposredno nakon što su libanski zvaničnici objavili kako su izraelski avioni ušli u njihov vazdušni prostor. Rojters je tokom dana objavio vest, na osnovu izvora iz Libana, kako su izraelske vazduhoplovne snage gađale vojni konvoj na prostoru sirijsko-libanske granice.

Izraelski list Inet prenosi kako pojedine informacije govore o ukupno 11 izraelskih vojnih aviona koji su učestvovali u akciji.

Podsetimo, ovih dana Izrael je počeo intenzivno prijetiti napadima na Siriju govoreći kako strahuju da bi hemijsko ili drugo oružje moglo završiti u rukama njihovog najvećeg neprijatelja u regionu - libanskog Hezbolaha. Juče je potvrđena informacija kako Izrael postavlja raketne sisteme Iron Dome na granicu sa Sirijom.

Ruska novinska agencija Voice of Russia takođe prenosi vest kako su izraelski vojni avioni izvršili napad na sirijsku teritoriju, centar Jamraia. Izvor ističe kako je pritom ubijeno dvoje ljudi, a petoro ih je ranjeno.
Prve informacije govore da je centar potpuno uništen. Izraelski avioni navodno su leteli ispod radara.

Izraelski mediji govore kako je napadnut konvoj na granici Sirije i Libana. "Cilj je bio kamion s oružjem koji se iz Sirije kretao prema Libanu", rekao je jedan zapadni diplomata za Jerusalem Post. Ako su obe informacije tačne, to znači da su izraelske snage danas izvele dva napada - jedan u blizini Damaska i jedan na sirijsko-libanskoj granici.

Press TV takođe prenosi kako je napadnuto vojno postrojenje Jamraia u blizini Damaska i kako su pritom ubijene 2 osobe.

Preuzeto od: advance.hr

 

Ostavite komentar

Sva polja oznacena sa * su obavezna

Captcha
decembar 22, 2018
imperio 10
Prilozi saradnika Neo Marx

Demokratija Američke Administracije - Saopštenje Vlade Bolivijske Republike Venecuele

Vlada Bolivarske Republike Venecue obaveštava da je dana 12. decembra, na konferenciji za novinare međunarodnih medija, predsednik Republike Nikolas Maduro Moros objavio niz informacija koje otkrivaju postojanje novog plana za podrivanje demokratske…
jun 22, 2018
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=/images/5FB856F7-9E22-4522-9384-E2C1F0AD502A_w1023_r1_s.jpg&w=246&h=150&zc=1
Iz našeg ugla - KPS Neo Marx

Izdaja Srbije

Da bi naši čitaoci lakše i u potpunosti razumeli “igre” oko Kosova i Metohije i veličinu izdaje “srpskih” vlasti, moramo se vratiti malo unazad. Uvođenjem “demokratije” u srpsko društvo, izvršena je prva i najveća prevara. Dobili smo politikante pod potpunom…

Promena svesti

maj 05, 2018 10116
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=/images/48pl_6hg-650x450.jpg&w=90&h=64&zc=1
Srpska napredna stranka nije normalna politička organizacija.Od kako je stvorena…

„IZBORI“

mar 18, 2018 10347
izbori
Šteta je trošiti reči na beogradske ili bilo kakve „izbore“ u okupiranoj zemlji kao što…

Hajdegerova filozofija u svetlu životvornog humanizma

jan 20, 2018 17353
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=/images/735491duci_simonovic.jpg&w=90&h=64&zc=1
Studija koja se nalazi pred čitaocem nije proizvod stvaralačke radosti, već stvaralačke…

Komunistički Pokret Srbije - Karakter i ciljevi

nov 29, 2017 9628
communist
Zar smo zaista toliko naivni da ćemo poverovati da će najpokvareniji i najnemoralniji…

Izdvajamo