01
pet, mar

Crvena linija
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

pcc

  Od 16. do 19. aprila u Havani je održan VI Kongres Komunisticke Partije Kube, koji se poklopio sa 50. godišnjicom Pobede na Plaži Hiron i Proglašenjem Socijalističkog Karaktera Kubanske Revolucije.

Učestvovalo je preko hiljadu nacionalnih delegata i gostiju koji su predstavljali blizu 800 hiljada ideoloških istomišljenika, organizovanih u 61 hiljadu organizacija iz različitih oblasti kubanskog društva.

Centralni izveštaj, koji je dao Vojni General Raul Kastro Rus, je veoma samokritična analiza sadašnjeg trenutka koji proživljava socijalizam na Kubi. U tom kontekstu, potrebno je da se nastavi sa ekonomsko-društvenim promenama, u cilju ažuriranja ekonomskog modela i jačanja ekonomskih i društvenih struktura koji bi omogućili da se ostvari napredak u izgradnji novog socijalističkog društva.

U suštini, Centralni Izveštaj Kongresa je bio usmeren na definisanje glavnih problema sa kojima se suočava zemlja i iznalaženje načina da se oni reše.

Rasprave o suštinskim pitanjima potvrdile su doslednu primenu kreativnog razmišljanja osnivača Partije, istorijskog vođe i Vrhovnog Komandanta Kubanske Revolucije, Fidela Kastra Rusa.

S druge strane, ponovljeno je da se pokrenuto ažuriranje našeg procesa bazira prvenstveno na konkretnim istorijsko-kulturnim osobenostima Kube, koja je podvrgnuta strašnoj privrednoj, ekonomskoj i finansijskoj blokadi već skoro 50 godina, a ne na pukom kopiranju sličnih iskustava iz drugih delova sveta.

Odobrene su smernice privredne i društvene politike Partije i Revolucije, čemu je prethodila opširna diskusija o tom Projektu, koja je trajala 5 meseci, i u kojoj je učestvovalo više od osam miliona osoba (neki od njih su učestvovali u više navrata) i bilo je oko 3 miliona intervencija od strane naroda, sa 781 644 izraženih mišljenja, garantujući na taj način slobodno predstavljanje učesnika i slobodno izražavanje njihovog nezadovoljstva i neslaganja.

Analizirali smo sve predloge koje je izneo narod. 87,4 % predloga izloženih u ovim diskusijama je uzeto u razmatranje, a od preostalih 12,6 %, za jedan deo je odlučeno da se razmisli o mogućoj primeni, a drugi deo je odbačen, za sada.

Uz većinsku podršku naroda, potvrđeno je da socijalističko državno vlasništvo i dalje ima vlast nad sredstvima za proizvodnju i načinima planiranja, kao glavnog uporišta nacionalne ekonomije.

Potvrđena je čvrsta volja Socijalističke države da održi socijalnu dobit koja je postignuta kao rezultat revolucije i izraz humanističkog duha našeg društvenog projekta, kao i da zadrži dostupnost besplatnog obrazovanja, zdravstva, organizovanog bavljenja sportom i kulturom, za sve građane.

Proces, koji predstavlja u stvari referendum celog naroda, što je dovelo da se u meri od 68% procenata promene prvobitno predložene smernice, potvrdio je poverenje i ogromno jedinstvo većine kubanaca okupljenih oko Komunističke Partije i Revolucije - koja nikada nikog neće ostaviti nezaštićenim. Još jednom je potvrđena vrednost razmišljanja druga Fidela “snaga Partije leži u njenoj bliskoj i trajnoj povezanosti sa masama…”

Bio je to, bez sumnje, jedan demokratski i transparentan proces, sa velikim učešćem naroda, koji se razvio na bazi principa da narod treba zajedno sa Partijom da bude na čelu i da odlučuje o sudbini zemlje.

 Sada se planira da se u narednom periodu od nekoliko godina, postepeno, bez žurbe, vrši sprovođenje mera koje predviđa Novi ekonomski i socijalni model zemlje.

 Delegati Kongresa su uzeli u obzir volju druga Fidela Kastra Rusa, da ne bude uključen u kandidaturu za Centralni Komitet, kao i njegovu odluku da i dalje bude “član Partije i vojnik u službi njenih ideja”.

Drugovi Raúl Castro Ruz y José Ramón Machado Ventura su izabrani za Prvog i Drugog Sekretara Centralnog Komiteta Komunističke Partije Kube.

Takođe je izabran Centralni Komitet sa 115 članova, koji je zadržao polovinu svojih članova, uz zastupljenost ženskog dela populacije od 41,7 %. Izabran je i Politički Biro od 15 članova, kao i Sekretarijat Centralnog Komiteta. Ovaj izbor nije bio rezultat improvizacije, već politike usmerene da postepeno uključi stvarne predstavnike našeg naroda, a posebno nove generacije Kubanaca, koji će moći da garantuju, zajedno sa Istorijskom generacijom, kontinuitet socijalizma na Kubi.

Kongres je odobrio sazivanje Nacionalne Konferencije Partije za 28.januar 2012, što će predstavljati nastavak VI Kongresa Partije.

Glavni cilj će biti da se naglasi da Koministička Partija Kube ima sledeću ulogu – da upravlja i da kontroliše, ali ne i da vlada. Zbog toga, na konferenciji bi trebalo da se usvoje potrebne odluke usmerene na prilagođavanje Statuta, internih normi, strukture, metoda i stilova rada Partije, aktuelnim istorijskim okolnostima koji proživljava zemlja, kao i da se posveti posebna pažnja obuci i razvoju vodećih kadrova, kao prioritetu i strateškom cilju Partije, što će biti odlučujuće za budućnost Revolucije.

Konferencija treba da razmatra i usvoji, između ostalog, osnovne definicije vezane za spoljnu politiku i međunarodne odnose Partije. U tom smislu, Kongres je ponovio dosledan stav Kube da brani univerzalne principe suvereniteta, nezavisnosti, samoopredeljenja, nekorišćenja sile u rešavanju konflikata i nemešanja u unutrašnje poslove zemlje.

Potvrđena je spremnost da se razgovara sa Sjedinjenim Američkim Državama o bilo kojoj temi od zajedničkog interesa, na bazi uzajamnog priznavanja i poštovanja, i bez uslovljavanja.

Usvojena je Rezolucija o unapređenju organa narodnih snaga, izbornog sistema, i političko-administrativne podele.

Prijateljima širom sveta:

 VI Kongres Komunističke Partije Kube je potvrdio da su za članove i patriote, za narod, nezavisnost i socijalizam neraskidivo povezani, zbog čega obrana od koje nećemo odustati jeste i uvek će biti najvažnija odlika revolucionarnog kubanskog procesa.

U završnim rečima novoizabranog Prvog Sekretara, Raula Kastra Rusa, ponovo je izražena solidarnost Kubanaca sa bratskim narodima Trećeg sveta i podrška komunističkim partijama i ostalim progresivnim snagama iz celog sveta koje se neprestano bore za jedan bolji svet.

Koristimo ovu priliku da se zahvalimo politickim partijama i politickim snagama, društvenim pokretima i prijateljima, za poruke podrške i solidarnosti koje smo primili u toku održavanja ovog velikog događaja.

ODSEK ZA MEĐUNARODNE ODNOSE CENTRALNOG KOMITETA KOMUNISTIČKE PARTIJE KUBE

Havana, 20. april 2011.

Ostavite komentar

Sva polja oznacena sa * su obavezna

Captcha
decembar 22, 2018
imperio 10
Prilozi saradnika Neo Marx

Demokratija Američke Administracije - Saopštenje Vlade Bolivijske Republike Venecuele

Vlada Bolivarske Republike Venecue obaveštava da je dana 12. decembra, na konferenciji za novinare međunarodnih medija, predsednik Republike Nikolas Maduro Moros objavio niz informacija koje otkrivaju postojanje novog plana za podrivanje demokratske…
jun 22, 2018
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=/images/5FB856F7-9E22-4522-9384-E2C1F0AD502A_w1023_r1_s.jpg&w=246&h=150&zc=1
Iz našeg ugla - KPS Neo Marx

Izdaja Srbije

Da bi naši čitaoci lakše i u potpunosti razumeli “igre” oko Kosova i Metohije i veličinu izdaje “srpskih” vlasti, moramo se vratiti malo unazad. Uvođenjem “demokratije” u srpsko društvo, izvršena je prva i najveća prevara. Dobili smo politikante pod potpunom…

Promena svesti

maj 05, 2018 10152
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=/images/48pl_6hg-650x450.jpg&w=90&h=64&zc=1
Srpska napredna stranka nije normalna politička organizacija.Od kako je stvorena…

„IZBORI“

mar 18, 2018 10377
izbori
Šteta je trošiti reči na beogradske ili bilo kakve „izbore“ u okupiranoj zemlji kao što…

Hajdegerova filozofija u svetlu životvornog humanizma

jan 20, 2018 17380
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=/images/735491duci_simonovic.jpg&w=90&h=64&zc=1
Studija koja se nalazi pred čitaocem nije proizvod stvaralačke radosti, već stvaralačke…

Komunistički Pokret Srbije - Karakter i ciljevi

nov 29, 2017 9654
communist
Zar smo zaista toliko naivni da ćemo poverovati da će najpokvareniji i najnemoralniji…

Izdvajamo