19
pet, jul

Prilozi saradnika
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Hiper1Kakve su mogućnosti odbrane?

Pre četiri dana u organizaciji Ria novosti, ruske državne novinske agencije, za okruglim stolom našli su se vojni eksperti koji su razgovarali o mogućnostima i zadacima odbrane u borbi sa hipersoničnim oružjem potencijalnog neprijatelja. Igor Koročenko iz ruskog Ministarstva odbrane izvestio je da zemlje NATO, a posebno SAD, razvijaju novu generaciju hipersoničnog udarnog oružja i hipersoničnih raketa. Zna se da je veoma komplikovano suprotstaviti se takvim oružjima savremenim antiraketnim sistemima. Vreme za protivmere u takvom slučaju svodi se na minute što skoro da onemogućuje bilo kakav protivodgovor. Amerikanci reklamiraju novo oružje kao ono koje je upereno, pre svega, protiv terorista.

Međutim, prema dokumentima AGARD grupe u okviru NATO-a razvoj hipersoničnih raketa je namenjen za ciljeve koji predstavljaju ojačane objekte, objekte protivraketne i uopšte odbambene zaštite, a sve kako bi se zadobila prevlast u vazduhu te efektivno presretale balističke rakete i razarala hipersonična napadačka oružja. Pojava takvih oružanih sistema u SAD bi mogla narušiti i minimizirati prednosti ruskog raketnog nuklearnog štita. Ruski eksperti su kroz diskusije izrazili stav da zemlja ne bi bila u stanju da brani svoj raketni kompleks što predstavlja osnovu za nacionalne nuklearne snage zadržavanja od svakog iznenadnog napada. To, dakle, zahteva, veruju eksperti, adekvatne mere koje obuhvataju razvoj kosmičkog sistema odbrane te petu generaciju letelica sistema vazdušne odbrane.

Amerikanci su već razvili prototipove takvog oružja a to se posebno tiče programa ARRMD a što se sve izvodi u okviru Agencije za istraživačke projekte napredne odbrane, DARPA. Taj program podrazumeva razvoj hipersoničnih dugometnih vođenih raketa vazduh-zemlja i more-kopno. Maja 2010. godine testirana su već dva tipa hipersoničnih krstarećih raketa. Prema procenama eksperata, jedna od tih raketa, Minotaur IV, u stanju je da unutar jednog sata odabere i pogodi bilo koju metu na zemaljskoj kugli. Sada se testira druga vrsta hipersonične rakete, X-51 A „Jahač talasa“, Poletna težina rakete iznosi 1,1 tonu, dok bojeva glava teži 110 kilograma. Domet joj je 1 200 kilometara a brzina preko 2 400 m/sec. Biće operativna posle 2015. godine. Već sledećeg dana nakon lansiranja Minotaura IV, 13. maja, bivši komandant ruskih vazdušnih snaga, Anatolij Korkunov, i bivši rukovodilac službe nabavki ruske armije, Anatolij Sitnov, izvestili su da domaće snage nisu sposobne garantovati sigurnost sopstvenoj teritoriji. Kakve su mogućnosti ruske odbrane?

Konvencionalne krstareće rakete mogle bi biti razorene borbenim mlaznim avionima ali za najnoviji izazov rešenja su maglovita. Četvrta i peta generacija lovaca mogu leteti pri niskim brzinama ne brže od 1 300 km/h. Hipersonični sistemi bi, suprotno, mogli leteti pri vrlo niskim visinama u kom slučaju bi bili skoro nepremostiva prepreka za odbranu. Rusija je u vreme Gorbačova i Jeljcina odustala od realizacije programa kosmičke zaštite što je uključivalo i program razvoja borbenih lasera. Baš ti laseri su mogli biti vrlo efikasno oružje u borbi protiv sistema kakav je raketa Minotaur IV. Nada je pohranjena i u novi projekat, borbeni kompleks S-500. Eksperti su zasedanje za okruglim stolom zaključili uz uverenje da bi Rusija za ne tako kratak period mogla ostati ranjiva na mogući napad hipersoničnim oružjem.

 

Ostavite komentar

Sva polja oznacena sa * su obavezna

Captcha
decembar 22, 2018
imperio 10
Prilozi saradnika Neo Marx

Demokratija Američke Administracije - Saopštenje Vlade Bolivijske Republike Venecuele

Vlada Bolivarske Republike Venecue obaveštava da je dana 12. decembra, na konferenciji za novinare međunarodnih medija, predsednik Republike Nikolas Maduro Moros objavio niz informacija koje otkrivaju postojanje novog plana za podrivanje demokratske…
jun 22, 2018
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=/images/5FB856F7-9E22-4522-9384-E2C1F0AD502A_w1023_r1_s.jpg&w=246&h=150&zc=1
Iz našeg ugla - KPS Neo Marx

Izdaja Srbije

Da bi naši čitaoci lakše i u potpunosti razumeli “igre” oko Kosova i Metohije i veličinu izdaje “srpskih” vlasti, moramo se vratiti malo unazad. Uvođenjem “demokratije” u srpsko društvo, izvršena je prva i najveća prevara. Dobili smo politikante pod potpunom…

Promena svesti

maj 05, 2018 10793
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=/images/48pl_6hg-650x450.jpg&w=90&h=64&zc=1
Srpska napredna stranka nije normalna politička organizacija.Od kako je stvorena…

„IZBORI“

mar 18, 2018 11077
izbori
Šteta je trošiti reči na beogradske ili bilo kakve „izbore“ u okupiranoj zemlji kao što…

Hajdegerova filozofija u svetlu životvornog humanizma

jan 20, 2018 18061
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=/images/735491duci_simonovic.jpg&w=90&h=64&zc=1
Studija koja se nalazi pred čitaocem nije proizvod stvaralačke radosti, već stvaralačke…

Komunistički Pokret Srbije - Karakter i ciljevi

nov 29, 2017 10195
communist
Zar smo zaista toliko naivni da ćemo poverovati da će najpokvareniji i najnemoralniji…

Izdvajamo