28
čet, mar

Iz domaće štampe
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

trojac9Godinu dana po završetku parlamentarnih i predsedničkih izbora, u Srbiji se iskristalisao oblik vladavine koji se nije mogao naslutiti kad je pobednička koalicija došla na vlast. Pogotovo što o njemu u Ustavu Republike Srbije nema ni reči. Moguće je da su najistaknutiji predstavnici dve vladajuće stranke Nikolić, Dačić i Vučić predvideli ovakav razvoj događaja posle pobede na izborima, ali nema sumnje da su i svoje birače i svoje protivnike iznenadili obrazovanjem takozvanog državnog vrha. Vladavina trojice moćnih političara, razume se, nije nikakav srpski izum, ona je poznata još od stare Kine i Starog Rima, u kome je i nastao izraz trijumvirat - kasnije prihvaćen u celom svetu.

Prvi rimski trijumvirat bio je nezvanični politički savez koji su sklopili Cezar, Pompej i Kras. Dogovor ove trojice koji su se obavezali da će pomagati jedan drugoga nije nikada ozvaničen, a imao je za cilj da učvrsti političku moć trijumvira i njihovih pristalica kako bi došli do prevlasti u Senatu. Kada je Kras umro 53. g. pre Hrista, Pompej i Cezar poveli su građanski rat. U njemu je Pompej ubijen, a Cezar postao samostalni vladar sa neograničenom vlašću.

Drugi trijumvirat u Rimu obrazovali su Oktavijan, Marko Antonije i Lepid 43. g. pre Hrista, a njihova vlast bila je ozvaničena posebnim zakonom. Vladavina ove trojice trebalo je da obnovi ustav Republike, dok su trijumviri, zapravo, donosili zakone ili ih ukidali bez saglasnosti Senata i naroda. Na odluke trijumvira nije se moglo žaliti, a oni su imali pravo da postavljaju izvršne državne činovnike po svojoj volji (zvuči poznato, zar ne?). Lepid je ubrzo ostao bez ikakvog uticaja, Marko Antonije je izvršio samoubistvo nakon poraza u građanskom ratu, te je kao vladalac ostao samo Oktavijan, koji se proglasio za cara.

Sem u već pomenutoj Kini, trijumvirati su postojali i u drugim državama sveta: Indiji, Francuskoj, Italiji, Grčkoj, Argentini, Venecueli, Granadi (današnjoj Kolumbiji), Dominikanskoj republici, Sovjetskom Savezu, Meksiku, Beninu, Izraelu...

Kao što se vidi iz prvog i drugog trijumvirata u Rimu, oni su se završavali svađom saveznika i građanskim ratom u kome su moćniji pobeđivali i zatim preuzimali svu vlast. Slično je bilo i u drugim državama sveta, iako se nisu svi trijumvirati završavali oružanim sukobima i stradanjima i vojnika i i civila...

Što se tiče odnosa u našem državnom vrhu, jasno je da se oni nikada ne mogu toliko zaoštriti da trijumviri počnu da se međusobno obračunavaju i u te sukobe uvuku i svoje pristalice. S druge strane, očigledno je i da nisu u nekoj preteranoj ljubavi i slozi i da se jedan od njih izdvaja kao najjača ličnost među njima, koja se pita za sve.

Bez obzira na to da li neko spada u pristalice srpskih trijumvira ili njihove ogorčene protivnike, mora se diviti ogromnoj energiji koju svakodnevno ispoljavaju. Stiče se utisak da im njihove mnogobrojne i različite aktivnosti gotovo ne ostavljaju ni trenutak vremena za predah. Tek što mediji zabeleže da su otputovali na jedan kraj Zemlje, ubrzo zatim o njima izveštavaju sa drugog. Osvanu u Beogradu, a zanoće u ko zna kom delu belog sveta. I to nije sve. Kad se otvara novi fabrički pogon, škola, pušta u saobraćaj put, ništa se ne odigrava bez njihovog prisustva. Ako su na redu lokalni izbori, eto ih na predizbornim skupovima, kako bi biračima objasnili koja je stranka najbolja i posavetovali ih za koga da glasaju. Jednom rečju, njima ništa nije teško, za sve imaju vremena. I ljudi koji im nisu naklonjeni moraju da im odaju priznanje i da se zapitaju koliko to sati ima njihov dan.

Šta je najzanimljivije za toliko požrtvovanje i entuzijazam, valja naglasiti da nijedan od njih nije političar početnik. Sva trojica su preko dve decenije prisutni na političkoj sceni. I šta sve nisu za tolike godine preživeli: od uspona na vrh do pada u ponor iz koga su se zatim ponovo uspeli na vrh. Zgodna su ilustracija za Gundulićeve stihove iz “Osmana”: “Kolo od sreće uokoli,/Vrteći se ne prestaje: / Tko bi gori,.eto je doli, /A tko doli, gori ustaje”.

Državni vrh Srbije počeo je političku karijeru bliskom saradnjom sa Slobodanom Miloševićem. I sve je teklo kako se poželeti može dok je njihov vođa u početku svoje vladavine bio za Zapad “odlučujući faktor mira u regionu”, a što se promenilo kada je postao “balkanski kasapin”. Razume se, onda su i sadašnji beogradski trijumviri za Zapad postali prokaženi i nepoželjni likovi. No oni su, znajući da ništa ne traje večito, bili čvrsto uvereni kako će se ta ocena EU i Vašingtona jednoga dana neminovno izmeniti.I nisu pogrešili. Za samo godinu dana,pošto su došli na vlast, ili, tačnije, čim su parafirali sporazum sa Tačijem, pretvorili su se u omiljene i nezamenljive saradnike briselskog trijumvirata, a i šire.

Preuzeto od:  http://www.nspm.rs

Ostavite komentar

Sva polja oznacena sa * su obavezna

Captcha
decembar 22, 2018
imperio 10
Prilozi saradnika Neo Marx

Demokratija Američke Administracije - Saopštenje Vlade Bolivijske Republike Venecuele

Vlada Bolivarske Republike Venecue obaveštava da je dana 12. decembra, na konferenciji za novinare međunarodnih medija, predsednik Republike Nikolas Maduro Moros objavio niz informacija koje otkrivaju postojanje novog plana za podrivanje demokratske…
jun 22, 2018
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=/images/5FB856F7-9E22-4522-9384-E2C1F0AD502A_w1023_r1_s.jpg&w=246&h=150&zc=1
Iz našeg ugla - KPS Neo Marx

Izdaja Srbije

Da bi naši čitaoci lakše i u potpunosti razumeli “igre” oko Kosova i Metohije i veličinu izdaje “srpskih” vlasti, moramo se vratiti malo unazad. Uvođenjem “demokratije” u srpsko društvo, izvršena je prva i najveća prevara. Dobili smo politikante pod potpunom…

Promena svesti

maj 05, 2018 10223
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=/images/48pl_6hg-650x450.jpg&w=90&h=64&zc=1
Srpska napredna stranka nije normalna politička organizacija.Od kako je stvorena…

„IZBORI“

mar 18, 2018 10449
izbori
Šteta je trošiti reči na beogradske ili bilo kakve „izbore“ u okupiranoj zemlji kao što…

Hajdegerova filozofija u svetlu životvornog humanizma

jan 20, 2018 17453
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=/images/735491duci_simonovic.jpg&w=90&h=64&zc=1
Studija koja se nalazi pred čitaocem nije proizvod stvaralačke radosti, već stvaralačke…

Komunistički Pokret Srbije - Karakter i ciljevi

nov 29, 2017 9717
communist
Zar smo zaista toliko naivni da ćemo poverovati da će najpokvareniji i najnemoralniji…

Izdvajamo