30
pon, jan

Iz domaće štampe
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

republik-kosovoSrbija je dobila status kandidata za priključenje Evropskoj uniji, Kosovo će na regionalnim skupovima nastupati sa zvezdicom iliti fusnotom. Slave jedni i drugi! Dok jedni po principu ''jesam li vam rekao'', ponavljaju kako je moguća politika ''Kosovo i Evropa',' drugi se služe stilskim figurama, pa kažu da će pahuljica (zvezdica) sa kraja reči da se otopi kao sneg. Na kraju te priče poglavice iz Brisela ocenjuju da je Srbija ispunila sve uslove i da novih uslova, oko određivanja datuma početka pregovora, neće biti. Nije baš da verujem u to, ali recimo da je tako. Uzeću u obzir stanje kakvo je trenutno i pitam se gde da smestim nas, Srbe sa Kosova i Metohije. Kandidatura nas ne obuhvata, zvezdica iliti fusnota (ne)jasno kaže gde u toj bajci dođu kosovskometohijski Srbi, kao i svi ostali građani pokrajine jer ovo je, po Ustavu ali i Rezoluciji 1244, teritorija Republike Srbije ali.....

Po istoj rezoluciji Saveta bezbednosti ovaj deo Srbije je protektorat Ujedinjenih nacija i ingerencije države Srbije su ograničene, ali nisu baš za bacanje, pogotovo ako se Rezolucija čita i primenjuje od prvog do poslednjeg slova. Ali kako god, ovi što su kandidaturu odobrili, čast izuzecima, Kosovo i Metohiju ne smatraju delom Srbije i to znači da kandidatura južnu srpsku pokrajinu ne obuhvata. To i nije vest, jer se još pre nekoliko godina u Evropu krenulo bez pokrajine, jedino tada Kosovo nije bilo ''država''. Još kada smo prihvatili pozitivnu Studiju izvodljivosti za pridruživanje Evropskoj uniji, kojom nije obuhvaćena teritorija Kosova i Metohije, upleli smo se, svesno, u paukovu mrežu i evo rezultata nekoliko godina posle.

Dok vladajuće stranke u Srbiji pozdravljaju dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova i kandidaturu, kosovkometohijski Srbi Evropsku uniju posmatraju kroz misiju EULEKS. Njeno delovanje gledaju na terenu svakog dana i baš ništa ih ne privlači da budu deo takve Evrope. A i kako bi kada, najsvežiji primer, hapse Srbe jer su, između ostalog, počinili krivično delo napada na ''ustavni poredak Kosova''. To kaže sudija EULEKS-a, član misije koja je statusno neutralna. Ostalo da i ne pominjem. E sada, sve bi bilo podnošljivije da nije fakat da je Srbija kandidaturu dobila preko leđa upravo nas, kosovkometohijskih Srba, pogotovo onih koji žive južno od Ibra. Bilo je tu naravno i drugih ucena ali one finalne su se odnosile na Kosovo i Metohiju, uglavnom na to da Srbe treba naterati na integraciju u takozvano kosovko društvo. Oni ucenjivali, mi pristajali i eto nam kandidature. A narod, pa ko pita narod!

Svaki Srbin na Kosovu i Metohiji je svojim ostankom dokazao na koliku je žrtvu spreman. Svako dete koje ovde odrasta, žrtva je. A za šta smo žrtvovani? Ne da odbranimo ime države Srbije na ovim prostorima već da ga ukinemo. Mi smo ''Kosovari'', ne daju nam da budemo Srbi. Naša žandarmerija rasteruje srpske demonstrante koji su balvanima pokušali da pošalju vapaj u svet, ne dolazi da svoj narod zaštiti. Setite se 17. marta 2004. godine. Srbe na Kosovu i Metohiji dva dana niko nije ni pokušao da zaštiti. Tada se nisu stavile fantomke, ne, bile su u fioci a na TV-u prenos kako gori i nestaje sve što je srpsko. Svi u službi kandidature!

Sve vreme smo bili svesni da služimo za trgovinu i potkusurivanje, a vreme koje dolazi tek će pokazati koliko malo za svoju državu vredimo i koliko je tek bezvredno to za šta smo dati. Ne može se drugačije, reći će mnogi, na Kosovu i Metohiji srpska vojska i policija ne mogu da deluju, a Srbi sa Kosova i Metohije kažu: mogu da nas istrebe sve do jednoga i za državu Srbiju bi to bio samo incident, ništa više. Protestvovali bi tamo gde treba, oštro ili blago to zavisi od mnogo čega. Doduše, to što Rezoluciju 1244 krši kako ko stigne i kako je samo ignorisana kada je proglašena takozvana nezavisnost Kosova, to nema veze. Teorija ''Evropa i Kosovo'', za kosovskometohijske Srbe bila je i ostaće samo teorija, puste želje, pusti snovi. Na terenu je druga priča, nimalo dobra za srpski narod.

Zato, pre verujemo da smo zvezdica koja će da se otopi kao sneg, jer tek treba da postanemo članica Evropske unije. Nije bitno za koliko godina će se to desiti, država Srbija će biti naterana da zvezdicu otopi ili joj članstva nema. To više i neće biti tako važno, do tada će se na terenu završiti sve a zvanična Srbija treba samo da dune i da nas oduva za svagda.

Preuzeto od: http://www.nspm.rs

Ostavite komentar

Sva polja oznacena sa * su obavezna

Captcha
decembar 22, 2018
imperio 10
Prilozi saradnika Neo Marx

Demokratija Američke Administracije - Saopštenje Vlade Bolivijske Republike Venecuele

Vlada Bolivarske Republike Venecue obaveštava da je dana 12. decembra, na konferenciji za novinare međunarodnih medija, predsednik Republike Nikolas Maduro Moros objavio niz informacija koje otkrivaju postojanje novog plana za podrivanje demokratske…
jun 22, 2018
Iz našeg ugla - KPS Neo Marx

Izdaja Srbije

Da bi naši čitaoci lakše i u potpunosti razumeli “igre” oko Kosova i Metohije i veličinu izdaje “srpskih” vlasti, moramo se vratiti malo unazad. Uvođenjem “demokratije” u srpsko društvo, izvršena je prva i najveća prevara. Dobili smo politikante pod potpunom…

Promena svesti

maj 05, 2018 8958
Srpska napredna stranka nije normalna politička organizacija.Od kako je stvorena…

„IZBORI“

mar 18, 2018 9079
izbori
Šteta je trošiti reči na beogradske ili bilo kakve „izbore“ u okupiranoj zemlji kao što…

Hajdegerova filozofija u svetlu životvornog humanizma

jan 20, 2018 16123
Studija koja se nalazi pred čitaocem nije proizvod stvaralačke radosti, već stvaralačke…

Komunistički Pokret Srbije - Karakter i ciljevi

nov 29, 2017 8815
communist
Zar smo zaista toliko naivni da ćemo poverovati da će najpokvareniji i najnemoralniji…

Izdvajamo