23
čet, maj

Intervijui
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Prenosimo intervju ruskog medija RT-a sa direktorom Instituta za političke nauke, povodom napada Izraela na Gazu.

RT:Koje su šanse da dođe do sveopšteg rata, koji smo videli 2008.?

MIlsim da mora biti sasvim jasno da kada pričamo o sveopštem ratu, kao što je bilo Liveno olovo, mislimo na jednostrani rat. Ako pogledate žrtve tokom tri strašne nedelje napadanja Gaze od strane Izraela, videćete da je preko 1400 Palestinaca poginulo, a većina njih su bili civili. I bilo je 13 poginulih Izraelaca, od čega 7 civila, i 5 pogođenih u razmeni vatre. Razlika u žrtvama, je kako vidimo ogromna. Ovo je veoma opasan trenutak, ako se vratimo na model Livenog Olova, postoje neke vremenske paralele. U oba slučaja su Izraelci počeli napad malo posle izbora u Americi i malo pre inauguracije predsednika u januaru, i pred izbore u Izraelu. Nema sumnje da je sve povezano sa politikom Izraela.

Setimo se da je tada sekretarka Amerike Kondoliza Rajs, na pitanje o neophodnosti prekida vatre,zbog ljudske patnje odgovorila Ujedinjenim Nacijama “Nama ne treba još uvek prekid vatre.”, Ja se nadam da Suzan Rajs i njene kolege neće prihvatiti istu tvrdnju, već prepoznati potrebu da se što pre prekine sukob, ćak i ako bude bilo potrebe za delovanjem sa strane.

RT: Ali, u ovom trenutku vidimo Obamu kako javno podržava Izrael, dok je pre izbora bio na distanci od Netanjahua, zar ne?

PB: Jeste, ali mislim da je važno uočiti da je distanciranje bilo na nivou odnosa sa Bendžaminom Netanjahuom. To nikada nije bilo strateško distanciranje od Izraela. Izraelski predsednik, na primer, je upravo izjavio da je Obama uradio za Izrael - povodom vojne pomoći, zaštite od strane Ujedinjenih Nacija, podrške anti raketnom odbrambenom sistemu – i svim važnijim pitanjima više nego svi američki predsednici. Postoji lični spor, koji traje, ali ja mislim da ovo neće ništa promenti. Obama je nesumnjivo ljut na Netanjahua zbog pokretanja svega ovoga u trenutku kada postoje tenzije na granici sa Sirijom, gde su tenzije u celom regionu u gde je velika politička nestabilnost, kao rezultat ove eskalacije, a pre ovoga i militarizacija SIrije.

RT: Kuda ovo vodi? Da li je ovo stvarno opasna situacija?

PB: Jeste veoma opasna! Ne mislim da je opasna u smislu da će postati kopneni rat u koji će se uključiti zemlje koje okružuju Izrael i PalestinuNe vidim da egipatska Vlada šalje trupe u Gazu za odbranu. Ali ovo će dovesti do velike političke nestabilnosti u regionu. Rezultovaće velikim ljudskim žrtvama u Gazi, koja se od 2008. oporavila  jako malo u odnosu na ono što je uništeno tokom te tri nedelje. Stanovnici Gaze nemaju još uvek struju 24 sata dnevno. Trebaće godine da se popravi ako ovaj napad potraje. Sa političke strane, verovatno ćemo videti veće distanciranje Izarela i Egipta. Ne mislim da ćemo videti direktan vojni sukob, ali će doći do neke prepravke sporazuma “Kemp Dejvid”, i njegovi uslovi se preispituju, što pokazuje povlačenje egipatskog ambasadora iz Tel Aviva.

Tako da mislim da sada pratimo povećanje političke nestabilnosti.

Pomoć Palestini dala je i hrabra Zelena Armija, i zahvaljujući njenoj  pomoći Palestinci imaju šanse da se odupru cionistima. Danas je srušen jedan izraelski vojni avion, a dosta Izraealca je ranjeno u al-Kud regionu. Poslednje vesti dolaze iz Jerusalima, koji je pogodila jedna od palestinskih raketa, kao i Tel Aviv. Izraelci, sa druge strane, vojnicima poručuju da se spreme na sedmonedeljnu borbu. 

Ostavite komentar

Sva polja oznacena sa * su obavezna

Captcha
decembar 22, 2018
imperio 10
Prilozi saradnika Neo Marx

Demokratija Američke Administracije - Saopštenje Vlade Bolivijske Republike Venecuele

Vlada Bolivarske Republike Venecue obaveštava da je dana 12. decembra, na konferenciji za novinare međunarodnih medija, predsednik Republike Nikolas Maduro Moros objavio niz informacija koje otkrivaju postojanje novog plana za podrivanje demokratske…
jun 22, 2018
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=/images/5FB856F7-9E22-4522-9384-E2C1F0AD502A_w1023_r1_s.jpg&w=246&h=150&zc=1
Iz našeg ugla - KPS Neo Marx

Izdaja Srbije

Da bi naši čitaoci lakše i u potpunosti razumeli “igre” oko Kosova i Metohije i veličinu izdaje “srpskih” vlasti, moramo se vratiti malo unazad. Uvođenjem “demokratije” u srpsko društvo, izvršena je prva i najveća prevara. Dobili smo politikante pod potpunom…

Promena svesti

maj 05, 2018 10539
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=/images/48pl_6hg-650x450.jpg&w=90&h=64&zc=1
Srpska napredna stranka nije normalna politička organizacija.Od kako je stvorena…

„IZBORI“

mar 18, 2018 10739
izbori
Šteta je trošiti reči na beogradske ili bilo kakve „izbore“ u okupiranoj zemlji kao što…

Hajdegerova filozofija u svetlu životvornog humanizma

jan 20, 2018 17717
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=/images/735491duci_simonovic.jpg&w=90&h=64&zc=1
Studija koja se nalazi pred čitaocem nije proizvod stvaralačke radosti, već stvaralačke…

Komunistički Pokret Srbije - Karakter i ciljevi

nov 29, 2017 9976
communist
Zar smo zaista toliko naivni da ćemo poverovati da će najpokvareniji i najnemoralniji…

Izdvajamo