28
čet, mar

Intervijui
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Greece-revolutionOvde smo objavili intervju koji je napravio Erik Demeester, urednik belgijskog marksističkog časopisa Vonk, sa Stamatis Karaiannopoulosom urednikom Grčkog marksističkog časopisa Epanastisi i žurnala Marxistiki Foni.

P: Grčki parlamentarni izbori su pokazali veliku političku polarizaciju a posebno meteorski uspon levog krila “Siriza”. Ovo je ostavilo dubok utisak na mnoge aktiviste u Belgiji i u ostatku Evrope. Možete li nam reći nešto više o Sirizi, kako je došao taj uspeh i na koji način je uspela da privuče toliku podršku?

O: Izborni uspon SIRIZA u Grčkoj je potvrda jedne perspektive koju su marksisti iz IMT-a strpljivo branili širom sveta . Ovde imamo uvod u masovni povratak levice u srce Evrope. To je odraz radikalizacije koju smo videli u poslednjih 10 godina u Latinskoj Americi, a nedavno i u arapskom svetu. Levo skretanje u Grčkoj nije izolovana pojava. U poslednjoj analizi je jasan odraz svetske revolucije. SIRIZA nije socijaldemokratska partija "levog centra". Ona je predstavnik grčkog komunističkog pokreta. To je politički izraz radikalizacije grčke radničke klase i mladih koji su u poslednjem periodu pokrenuli niz opštih štrajkova i masovnih demonstracija i mitinga širom Grčke. To je jedina partija koja je dala konkretno političko rešenje za radničku klasu, nezavisno od vladajuće klase i njenih šefova iz "trojke". Ona je predložila slogan Vlade Levice. Zato mase grčkih radnika i omladine snažno podržavaju SIRIZA i spremni su da je dovedu na vlast 17-og juna.

P:Buržoaska štampa je nedavno opisala Tsiprasa, lidera SIRIZA, kao jednog od najomrženijih i jednog od najpopularnijih političkih lidera u Grčkoj i u Evropi: popularan kod siromašnih mladih ljudi i radničke klase a omržen od evropske desnice , bankara i oligarha. Oni su kritikovali njegov "nedostatak fleksibilnosti" tokom formiranja vlade u Grčkoj. Oni su ga takođe proglasili odgovornim za politički zastoj i raspisivanje novih izbora, 17. juna. Zašto je nemoguće formirati vladu? A šta su Siriza zahtevi za formiranje vlade?

O: Aleksis Tsipras je novi popularni lider grčke radničke klase i omladine. On pokušava da govori jezikom siromašnih i nezaposlenih ljudi. Zato dobija podršku mladih, od kojih samo 50% danas ima posao, a još manje "ljudski" posao sa "ljudskom" zaradom i uslovima. Tsipras je poslušao glas ugnjetenog naroda Grčke i odbio da učestvuje u vladi kao sluga ND i rukovodstva PASOK-a. Da je SIRIZA pristala da učestvuje u zajedničkoj vladi sa PASOK-om i ND, to bi značilo izdaju osnovnih zahteva svojih birača. Naravno, to nije bio najbolji izbor za buržoaziju Grčke i inostranstva. Oni su osudili Tsiprasa za njegov "neodgovorni" stav. Ali kada vas neprijatelj ovako napada, sigurno je da ide u pravom smeru.

P: Grčka prolazi kroz realne ekonomske i socijalne krize. Možete li dati neke primere o tmurnoj realnosti radničke klase danas?

O: Situacija za grčku radničku klasu postaje sve strašnija iz dana u dan. Kao rezultat naredbi “trojke”, pod prethodnim vladama smo imali otkazivanja svih kolektivnih ugovora, a sada imamo opšti slobodan pad zarada u privatnom sektoru. Tokom protekle 2 godine smo imali prosečan pad plata (javni i privatni sektor) od skoro 30 odsto. A posle 15. maja imali smo dalji pad zarada u privatnom sektoru između 25-80 odsto! Zvanični cilj “trojke” je da se u narednih nekoliko meseci postigne isti nivo zarada, kao Bugarskoj, ali sa cenama Nemačke! Za ovo moramo dodati 1.100.000 nezaposlenih ljudi. Sve ovo predstavlja, bez ikakvog preterivanja, najveći i za većinu nagli pad životnog standarda bilo koje razvijene zemlje u istoriji kapitalizma. Ovo što se dešava sada u Grčkoj je materijalna osnova za masovno približavanje naroda levici.

P: U grčkoj će 17. juna biti novih izbora, kao rezultat neuspeha da se formira vlada. Kako se Siriza priprema za njih, šta se to radi?

O: Tri nedelje pre novih izbora SIRIZA je meta histeričnih napada buržoaske štampe i buržoaskih političara. Oni šire poznate reakcionarne "argumente" protiv komunizma. Oni pokušavaju da zastraše narod, a naročito sitni buržuji koji imaju nešto novca u bankama. S druge strane, SIRIZA pokušava da organizuje narodne skupštine da mobiliše ljude za izbornu borbu. Ali problem je u tome što rukovodstvo SIRIZA nema potrebni politički program. Mase imaju utisak da njihovi lideri nisu spremni za rat protiv nove vlade levice koja je verovatna perspektiva posle izborne pobede SIRIZA. Lideri SIRIZA veruju da nema razloga za bilo kave radikalne promene u privredi i državi. Oni zamišljaju da će demokratskim sredstvima da ubede kapitalističke gazde da prihvate povećanje plata za radnike, više poreze i da pokažu interesovanje za nova ulaganja  u Grčku privredu. Drugim rečima, oni imaju iluzije o kapitalizam. Ali, iskustvo će pokazati svima da danas u Grčkoj pod kapitalizmom nema mesta za bilo kakve ozbiljne i stabilne pro-radničkih reforme. Nnajbolje će biti da lideri shvate ovo što je pre moguće i zamene svoj sadašnji program za minimalni program rušenje kapitalizma u Grčkoj kako marksisti SIRIZA predlažu. Ali ovu revolucionarnu socijalističku orijentaciju SIRIZA ne može izneti bez aktivne borbe članova i simpatizera stranke oko marksističkih ideja unutar nove stranke.

P: Kakav je to stav rukovodstva KKE (Grčka komunistička partija)? Da li postoji neke analize njenog delenja u vlastitim redovima?

O: Taktika KKE je izuzetno sektaška. Ova taktika je suprotna istinskoj tradiciji lenjinista i moderno je izdanje staljinističke taktika "trećeg perioda" s kraja 20. i početka 30 godina prethodnog veku.Vladajuća politička grupacija unutar KKE pokušava da nametne "grobnu tišinu" unutar stranke koja sistematski krši demokratska prava članova. Ako ste protiv zvanične partijske linije, protiv Staljina, protiv podela u radničkom pokretu, postaćete "neprijatelj partije i malograđanin" Ovo nije tradicija Lenjina i Marksa, ali jeste monstruozna antikomunistička tradicija Staljina i njegovih marioneta. Zato, bar za sada, ne postoji ozbiljna opozicija unutar KKE. Ali je sigurno da su mnogi aktivisti i kadrovi protive politici rukovodstva stranke.. U ovom trenutku oni izražavaju sumnju u svoje rukovodstvo, bar privremeno, do izbora. Ako, kao što za sad izgleda, KKE napravi loš rezultat (može da izgubiti oko 1/3 glasova svojih birača u korist SIRIZA) postoje sve mogućnosti za otvorenu opoziciju.. Sigurno je da će takva opozicija imati snažnu podršku polovine birača KKE, koji, kako nedavno ispitivanje javnog mnjenja pokazuju (agencija " Publik issue") - su za  koalicionu vladu sa SIRIZA.

P: Vi ste urednik Revolucije, glasila marksista iz SIRIZA. Šta mislite koje su prednosti i slabosti SIRIZA i levice uopšte?

O: Jaka strana SIRIZA je njena spremnost da da politički glas i jasnu političko rešenje u korist ugnjetenih grčkih radnika i siromašnih građana. Slaba tačka je nedostatak potrebnog programa. Mnogi obični simpatizeri SIRIZA nam govore: "Da naravno, u pravu ste da se u pogledu socijalizma, ali sada nije vreme za to. Sada je vreme da se zbaci program štednje, Memorandum (koji je grčka potpisala sa EU) i zakoni “trojke”..."  Takvim stavovima običnog aktiviste moramo da odgovorimo sledećim rečima: "Drugovi, mi smo zajedno u borbi protiv svih mera koje su protiv radničke klase, ali moramo shvatiti da kapitalizam ne može postojati bez Memoranduma i stroge štednje, Sve ove mere su simptomi bolesti kapitalizma. U cilju osiguranja budućnost za nas i za našu decu moramo se boriti protiv bolesti, moramo se boriti protiv kapitalizma. Zato naš program mora imati cilj zamene sadašnje anarhije kapitalističkog tržišta demokratskim socijalističkim programom i uspostavljanjem nove demokratske vlasti koja će biti sposobna da izvedu ove radikalne ekonomske i socijalističke promene. Marksisti nisu utopija, oni su najrealniji politički pokret u društvu.. Kapitalizam svuda znači masovnu nezaposlenost i masivno siromaštvo Današnja realnost pokazuje nepoverenje u ovaj sistem. Zato i u Grčkoj i na medjunarodnom planu  postoji neophodnost sprovođenja socijalističkog programa ...

P: Kakva je vaša aktivnost u ovom periodu i kakav odziv za svoje ideje imate unutar same SIRIZA?

O: Marksisti SIRIZA izdaju dva časopisa i magazina Markistiki Foni (Glas marksista). U SIRIZA postoje i druge grupe koje sebe nazivaju marksistima: Maoisti, pristalice političke tradicije Tonija Kliffa - i jedno kraće vreme - Grčke pristalice Peter Taaffe. Svi oni su primili velike količine novca iz državnog budžeta (kao rezultat subvencija u političkim organizacijama). Mi smo jedina marksistička politička snaga unutar SIRIZA koji nemaju državnu zamenu i koji se samo-finansiraju prilozima i donacijama naših aktivista. Naše glavno glasilo Epanastasi (Revolucija) rasprodato je u 2.500 primeraka u masovnim protestima prošlog leta. U ovom trenutku se prodaju na stotine primjeraka na SIRIZA skupštinama i skupovima. Naš uticaj jača iz dana u dan. Mi smo prvi iz pokreta SIRIZA koji su napravili jasnu i drugarsku kritiku sadašnjih političkih grešaka rukovodstva, a mi smo samo pokret unutar SIRIZA koji podržava jasnu marksističku političku alternativu političkom programu SIRIZA rukovodstva. Sada se mi pripremamo za javni skup u Atini, 6. juna na kome će mo predstaviti našu platformu za marksističku vladu levice. Širom Grčke, svakog dana, sve naše snage su stalnoj u borbi za SIRIZA pobedu na izborima i za vladu koja će dati socijalistički izlaz iz ovog kapitalističkog košmara.

P: Da li će izbori 17. juna rešiti političku krizu? Koji su izgledi za vreme posle izbora?

O: Ako izbori dovedu  SIRIZA na vlast, to će biti velika pobeda za grčki pokret radničke klase. Ali, ta pobeda će postaviti pitanje moći. Definitivno će rešenje zavisiti od dva faktora: neophodnog programa i aktivne borbe radničke klase koji će dati veliki i organizovani odgovor na agresiju grčke buržoazije i njihove trojke protiv vođa grčkog naroda. Posle pobede na izborima grčki radnici će traži novu vladu za konkretne mere protiv siromaštva i masovne nezaposlenosti.Trojka i buržoazija će zahtevati trenutnu poslušnost SIRIZA i grčke radničke klase. Napad na grčku buržoaziju može postati veoma opasan, u skladu sa svojim reakcionarnim tradicijama. Zato marksisti SIRIZA insistiraju na potrebi za socijalističkim programom koji će preuzeti kontrolu nad ekonomijom i državom iz ruku buržoazije.Takođe naglašavaju vitalno pitanje formiranja masovne političke organizacije radnika, mladih i siromašnih masa u gradovima i na radnim mestima.

P: Vi znate da je pažnja radničke klase i omladine u Evropi usmerena na dramatične događaja u Grčkoj. Koja je vaša poruka za njih, kako oni mogu da pomognu?

O: Moja poruka je vrlo jednostavna i konkretna. Drugovi i kolege, Grčka nije izuzetak. Grčka odražava budućnost Evrope i ne samo na jugu Evrope. Grčka je za evropske kapitaliste samo eksperimentalno polje za bitku protiv radnikčke klase svih evropskih naroda. Zato su nemački, francuski, britanski i drugi evropski kapitalisti  spremni da kazne ljude koji su se u Grčkoj suprotstavili njihovim restriktivnim ekonomskim merama i okrenuli se komunističkom pokreta. Kapitalisti slede isti reakcionarni program štednje širom Evrope. Ako Evropska kapitalisti uspeju da sprovedu svoj program u Grčkoj, pokušatće da ga primene svud. Svi evropski radnici i omladina moraju da se ujedine u zajedničkoj borbi protiv kapitalističke štednje, boreći se za istinsku solidarnost i ujedinjenje Evrope: za Socijalističke Sjedinjene Države Evrope!

Izvor:  http://www.marxist.com

Prevod : I. Kostić

 

Ostavite komentar

Sva polja oznacena sa * su obavezna

Captcha
decembar 22, 2018
imperio 10
Prilozi saradnika Neo Marx

Demokratija Američke Administracije - Saopštenje Vlade Bolivijske Republike Venecuele

Vlada Bolivarske Republike Venecue obaveštava da je dana 12. decembra, na konferenciji za novinare međunarodnih medija, predsednik Republike Nikolas Maduro Moros objavio niz informacija koje otkrivaju postojanje novog plana za podrivanje demokratske…
jun 22, 2018
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=/images/5FB856F7-9E22-4522-9384-E2C1F0AD502A_w1023_r1_s.jpg&w=246&h=150&zc=1
Iz našeg ugla - KPS Neo Marx

Izdaja Srbije

Da bi naši čitaoci lakše i u potpunosti razumeli “igre” oko Kosova i Metohije i veličinu izdaje “srpskih” vlasti, moramo se vratiti malo unazad. Uvođenjem “demokratije” u srpsko društvo, izvršena je prva i najveća prevara. Dobili smo politikante pod potpunom…

Promena svesti

maj 05, 2018 10223
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=/images/48pl_6hg-650x450.jpg&w=90&h=64&zc=1
Srpska napredna stranka nije normalna politička organizacija.Od kako je stvorena…

„IZBORI“

mar 18, 2018 10449
izbori
Šteta je trošiti reči na beogradske ili bilo kakve „izbore“ u okupiranoj zemlji kao što…

Hajdegerova filozofija u svetlu životvornog humanizma

jan 20, 2018 17453
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=/images/735491duci_simonovic.jpg&w=90&h=64&zc=1
Studija koja se nalazi pred čitaocem nije proizvod stvaralačke radosti, već stvaralačke…

Komunistički Pokret Srbije - Karakter i ciljevi

nov 29, 2017 9717
communist
Zar smo zaista toliko naivni da ćemo poverovati da će najpokvareniji i najnemoralniji…

Izdvajamo