15
pon, apr

Iz našeg ugla - KPS
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Ne morate biti pretplatnici RTS-a da bi ste gledali obrazovne i zabavne, a nadasve poučne, emisije iste kuće, kako, inače, tvrdi i opravdava svoje postojanje ovaj medijski javni servis ili njen neprikosnoveni upravnik, generalni direktor, Aleksandar Tijanić. Očigledno je da ova institucija sve manje informiše a sve više pokušava da promoviše intencije vladajućih krugova da jednom zauvek građanima Srbije ogadi politiku koja se, doduše, vodi u Narodnoj skupštini Srbije ali i režira daleko van njenih odaja. Ovaj put odabran je dobro oprobani instrument iz prepoznatljivog američkog arsenala, „šokiraj i ošamuti“.

 Mesto radnje je srpski parlament, vreme zbivanja sve zaoštrenija društvena i socijalna kriza, akteri događaja od ranije obeleženi. Jedino se režiser nije potpisao. A i zašto bi kada ga tragovi odaju! Informacija o fizičkom incidentu u Skupštini Srbije preneta je sa skoro slavljeničkom porukom da je ovo vrhunac neprijatnih dešavanja u parlamentu uz Nikolićevu slikovitu demonstraciju posledica i upitomljenu primedbu predsednice Skupštine Srbije. Grupni portret s damom! Nema šta! Scenografija je očigledno televizijski upodobljena.

No, istina je žalosno drukčija! Fenomenologija samog incidenta retko kada, pa tako i sada, može otkriti obično skrivene detalje samog događaja. O tome se obično sazna kasnije, onda kada i svako dokazivanje gubi svoj smisao. Na to su režiseri i računali. Jer, kako drukčije objasniti brzometno zakazanu sednicu Kolegijuma medijskog javnog servisa RTS-a već za sutrašnji dan, sa jednom jedinom tačkom dnevnog reda – Obustava direktnih prenosa sednica Narodne skupštine Republike Srrbije. Ovako na brzinu skrpljena montaža govori o neodložnoj potrebi vladajućih da stave „lisice na ruke“ srpskoj demokratiji, pojedinim opozicionim partijama u skupštini, ali, izgleda i svakom budućem nezadovoljstvu naroda pogođenom žestokom ekonomskom krizom.

Da se Vlasi ne bi dosetili o čemu je reč lansiran je predlog da bilo koja druga televizija sa nacionalnom frekvencijom preuzme dosadašnje prenose iz srpskog parlamenta. Naravno, tek privremeno i sasvim oportuno kako bi se postigao osnovni cilj. Zabraniti građanima da prisustvuju i procene ko opstruira ne samo parlamentarni rad već i minira pokušaje za izlaskom iz sadašnje društvene i ekonomske krize. To je direktan pokušaj da se opoziciji zatvore usta i pacifikuje srpski parlament. Naivno i providno. Mučno je samo to što tu prljavu rabotu izvodi kuća koja svakodnevno emituje poruke o gledanosti njenih emisija i prenosa, od kojih sigurno na zadnjem mestu nisu prenosi skupštinskih sednica.

Pokušaj da se „smetnjama na vezi“ izdejstvuje autoritativnija pozicija vladajuće ekipe u vremenu koje im očigledno nije naklonjeno jeste podrivanje demokratskog ambijenta na koji se toliko pozivaju. Ovakva scenografija neodoljivo podseća na prolegomenu ustanovljavanja poželjnih obrazaca ponašanja karakterističnih za daleke tridesete godine prošlog veka u Nemačkoj. Niste se prevarili. Paljevina Rajhstaga je imala apsolutno isti smisao kao i najnovije ažuriranje pravila ponašanja kome, izgleda, po bilo koju cenu pribegavaju vladajući krugovi u Srbiji. Znamo šta je bilo posle paljevine Rajhstaga, ne znamo, međutim, šta sledi posle Tijanićeve hitne sednice. Jedva da smemo biti samo nemi posmatrači. Potrebno je reagovati dok ne bude kasno! Naravno, demokratski ali i sa tvrdoglavom upornošću!

Ostavite komentar

Sva polja oznacena sa * su obavezna

Captcha
decembar 22, 2018
imperio 10
Prilozi saradnika Neo Marx

Demokratija Američke Administracije - Saopštenje Vlade Bolivijske Republike Venecuele

Vlada Bolivarske Republike Venecue obaveštava da je dana 12. decembra, na konferenciji za novinare međunarodnih medija, predsednik Republike Nikolas Maduro Moros objavio niz informacija koje otkrivaju postojanje novog plana za podrivanje demokratske…
jun 22, 2018
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=/images/5FB856F7-9E22-4522-9384-E2C1F0AD502A_w1023_r1_s.jpg&w=246&h=150&zc=1
Iz našeg ugla - KPS Neo Marx

Izdaja Srbije

Da bi naši čitaoci lakše i u potpunosti razumeli “igre” oko Kosova i Metohije i veličinu izdaje “srpskih” vlasti, moramo se vratiti malo unazad. Uvođenjem “demokratije” u srpsko društvo, izvršena je prva i najveća prevara. Dobili smo politikante pod potpunom…

Promena svesti

maj 05, 2018 10330
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=/images/48pl_6hg-650x450.jpg&w=90&h=64&zc=1
Srpska napredna stranka nije normalna politička organizacija.Od kako je stvorena…

„IZBORI“

mar 18, 2018 10532
izbori
Šteta je trošiti reči na beogradske ili bilo kakve „izbore“ u okupiranoj zemlji kao što…

Hajdegerova filozofija u svetlu životvornog humanizma

jan 20, 2018 17531
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=/images/735491duci_simonovic.jpg&w=90&h=64&zc=1
Studija koja se nalazi pred čitaocem nije proizvod stvaralačke radosti, već stvaralačke…

Komunistički Pokret Srbije - Karakter i ciljevi

nov 29, 2017 9794
communist
Zar smo zaista toliko naivni da ćemo poverovati da će najpokvareniji i najnemoralniji…

Izdvajamo