19
pet, jul

Iz našeg ugla - KPS
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Ovim tekstom ćemo osvetliti prave uzroke krize koja je gurnula celokupno čovečanstvo na ivicu kolapsa. Kapitalističko društveno uređenje neminovno proizvodi krize, jer suština kapitalističke proizvodnje nije zadovoljavanje potreba društva, već isključivo profit. Kada se tome pridodaju interesi vladajućih neformalnih gospodara sveta, onda ni ne čudi da se svet nalazi na ivici katastrofe.

Osnovni i glavni razlog sadašnje ekonomske krize može se sa sigurnošću povezati sa Niksonovom administracijom, odnosno sa 1971.god. kada je američki dolar izgubio zlatnu podlogu. Kako više nije bilo monetarnog sidra u vidu zlatne podloge, niko više nije mogao da spreči nekontrolisano štampanje dolara. Kako je to bilo moguće? Treba znati da američki dolar ne štampa Vlada SAD, već ga štampaju Federalne Rezerve. Federalne Rezerve drugim rečima imaju emisionu ulogu Centralne banke SAD, ali Federalne Rezerve su privatna firma čiji su jedini akcionari 13 porodica među kojima su najpoznatiji neizbežni Roštildi, Rokfeleri, Morganovi i engleska kraljica.
Njihov pravi biznis je štampanje dolara. Proces preuzimanja štampanja dolara je jako dugo trajao, kao i nametanje dolara kao svetske valute ostalom delu sveta. Naravno,to ne bi bilo moguće bez Vol Strita i Pentagona. Vol Strit je najveća svetska berza, a Pentagon mesto za uterivanje straha ostalom delu sveta i batina za kažnjavanje neposlušnih naroda i država. ( Da li ima i jedan dan posle 2.svetskog rata da SAD nisu bile u ratu sa nekim ? ). Tako su ovi tipovi određivali dinamiku i obim dolarske mase. Od 1971.god. do 2008.god. obim dolarske mase daleko prevazilazi realnu masu robe u svetu. Takav razvoj situacije omogućio je da SAD ne žive samo po svojim mogućnostima, već i u značajnoj meri na račun ostatka sveta. SAD stvara oko 15 % svetskog dohotka, a učestvuju sa 40 % svetske potrošnje. Iz ovoga se vidi da je standard građana SAD viši preko 2,5 puta nego što bi trebalo da bude. Razliku plaća ostali deo sveta. Time, što se realna roba plaća novcem bez pokrića, vrši se ogromna preraspodela svetskih dobara u korist SAD. Da bi naterali ostali deo sveta da prihvati dolar kao svetsku valutu, vlasnici Federalnih Rezervi nisu žalili novac kako bi SAD imale najjaču armiju na svetu i bili najsitiji narod na svetu. Zato stalno isplaćuju dopunski novac koji nije zaradila ekonomija SAD kako bi ubedila Amerikance da žive u najboljem od svih društvenih sistema,kako žive u najboljem od svih svetova. U tome su u mnogome i uspeli. Zar nije izvanredno dobiti kuću, automobil i sve uz to na kredit od 30 – 40 godina ? Naravno, to je bilo moguće samo štampanjem dolara bez pokrića.Virtuelni dolar za realan lagodan život.
Da emisija dolara bez pokrića ne bi vodila sunovratu te valute ogromna masa dolara je zamrznuta u raznoraznim fondovima. Fondovi su primamljiv mamac za sve one koji imaju višak novca za ulaganje. Što bi se neko ko ima novca mučio da osmisli bilo kakvu proizvodnju sa neizvesnim krajnjim ishodom, kada će istu ili veću dobit imati plasmanom novca u fondove. Naizgled ! U stvari, na takvom tržištu se realan novac pretvara u virtuelni. Glavno je da je fondovsko tržište obezbeđeno novcem samo od 1-2%. Oni ( pogađate koji ) koji kontrolišu to tržište jako dobro znaju kada će se to tržište urušiti i znaju kada da povuku svoj novac. U toj igri nema dobitnika sa strane.
Za tržište nafte je vezana jako velika količina dolara. Kako cena nafte raste, tako se količina dolara vezanih za to tržište povećava. To je dobar način da se inflatorni pritisci amortizuju. U današnjem svetu mnogi ljudi će se svega odreći, ali neće se odreći benzina da „nahrane“ svog člana „porodice“ na četiri točka. Visoke cene nafte su idealno sredstvo za rast cena svih drugih roba. Jedini razlog za tako visoke cene nafte bila je direktna zainteresovanost vlasnika Federalnih Rezervi. Da bi se podigla cena nafte, pokrenut je rat protiv Iraka sa obrazloženjem da Sadam Husein predstavlja pretnju SAD jer ima „ oružje za masovno uništenje“. To hemijsko oružje naravno nikada nije pronađeno. U stvari, interes vlasnika Federalnih Rezervi je bio da iračka nafta ne stiže na svetska tržišta, kako bi se održala visoka cena nafte i da se ogromna dolarska masa veže za naftu.
Mnogi prenaduvani baloni su na kraju pukli kao što je na primer tržište nekretnina u SAD. Pucanjem tog tržišta ojađeno je u najvećoj mogućoj meri finansijsko tržište i enormne količine dolara koje su ponovo naštampane ( pogodite ko je imao najveću korist od toga ? Odgovor je naravno vlasnici Federalnih Rezervi koji su pozajmili dolare Vladi SAD ). Međutim, sva ta sredstva su samo dosoljavanje čorbe, a ne rešenje problema. Kada bi se ekonomija mogla spasavati štampanjem novca bez pokrića ,onda bi stvarno bio stvoren ekonomski perpetum mobile. To je samo kupovanje vremena do trenutka kada će se kriza razbuktati do neviđenih razmera. Direktni krivci za to biće već pomenuti neformalni vlasnici zapadne civilizacije.
Da bi se kupilo vreme i dolar održao kao svetska valuta je i izbijanje nekog velikog sukoba gde bi SAD prodavale oružje obema zaraćenim stranama. Upravo zbog toga kada „borba protiv svetskog terorizma“ postaje otrcana fraza koju više ni američki kvislinzi ne ponavljaju kao papagaji, potreban je neki sukob velikih razmera.Potpirivanjem takvih regionalnih sukoba od strane SAD, a u stvari akcionara Federalnih Rezervi koji imaju iste interese kao i administracija SAD, nije nemoguće da dođe i do kataklizme čovečanstva. Šta predstavljaju milionske žrtve ratnih sukoba naspram profita koji se tada ostvaruju? Ništa, jer ovi tipovi nikada nisu ni imali morala, a bilo kakva humanost i moral su balast kojih su se oni davno oslobodili.
U poslednjih 20 godina kapitalizam doživljava izuzetnu krizu koju nije moglo da u potpunosti amortizuje ni programirani pad socijalizma, ni pojava novih tehnologija kao što su masovna upotreba personalnih računara i mabilnih telefona, jer je priroda kapitalizma u dubokoj suprotnosti sa suštinom ljudskog bića. Kapitalizam je duboko suprotstavljen humanizmu koji je preduslov opstanka čovečanstva.
Jedini način da se zaustavi pošast zvana kapitalizam je promena društveno – ekonomskog uređenja i prelazak u pravednije i humanije društveno uređenje, a to je socijalizam kao prelazna faza ka komunizmu. Socijalizam, a potom i komunizam postaju egzistencijalna nužnost čovečanstva ako želimo da preživimo.

 

Ostavite komentar

Sva polja oznacena sa * su obavezna

Captcha
decembar 22, 2018
imperio 10
Prilozi saradnika Neo Marx

Demokratija Američke Administracije - Saopštenje Vlade Bolivijske Republike Venecuele

Vlada Bolivarske Republike Venecue obaveštava da je dana 12. decembra, na konferenciji za novinare međunarodnih medija, predsednik Republike Nikolas Maduro Moros objavio niz informacija koje otkrivaju postojanje novog plana za podrivanje demokratske…
jun 22, 2018
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=/images/5FB856F7-9E22-4522-9384-E2C1F0AD502A_w1023_r1_s.jpg&w=246&h=150&zc=1
Iz našeg ugla - KPS Neo Marx

Izdaja Srbije

Da bi naši čitaoci lakše i u potpunosti razumeli “igre” oko Kosova i Metohije i veličinu izdaje “srpskih” vlasti, moramo se vratiti malo unazad. Uvođenjem “demokratije” u srpsko društvo, izvršena je prva i najveća prevara. Dobili smo politikante pod potpunom…

Promena svesti

maj 05, 2018 10793
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=/images/48pl_6hg-650x450.jpg&w=90&h=64&zc=1
Srpska napredna stranka nije normalna politička organizacija.Od kako je stvorena…

„IZBORI“

mar 18, 2018 11077
izbori
Šteta je trošiti reči na beogradske ili bilo kakve „izbore“ u okupiranoj zemlji kao što…

Hajdegerova filozofija u svetlu životvornog humanizma

jan 20, 2018 18060
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=/images/735491duci_simonovic.jpg&w=90&h=64&zc=1
Studija koja se nalazi pred čitaocem nije proizvod stvaralačke radosti, već stvaralačke…

Komunistički Pokret Srbije - Karakter i ciljevi

nov 29, 2017 10195
communist
Zar smo zaista toliko naivni da ćemo poverovati da će najpokvareniji i najnemoralniji…

Izdvajamo