17
pon, jun

Iz našeg ugla - KPS
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

pravda36- Povodom pokretanja akcije pružanja solidarne pravne pomoći radnicima i nezaposlenima od strane Pravne službe KPS-a ... Postoje različite definicije prava. Neke su poetične – u sebi sadrže ono što pravo treba da bude, druge su realne – ono što pravo jeste (pozitivističke).

Za Marksa pravo je na stepen zakona podignuta volja vladajuće klase koja se sprovodi monopolom fizičke prinude. Kao i drugi aspekti marksističke nauke, i ova Marksova definicija se stalno i iznova potvđuje, naročito na ključnom frontu klasne borbe – uređenju proizvodnih odnosa, odnosno radnom pravu.

Svaki društveni sistem u ljudskoj istoriji, imao je početne progresivne prednosti nad sistemom koji je zamenjivao. Istovremeno, taj sistem je vremenom rađao društvene i proizvodne snage koji su bila klica novog društva, čijim ekonomskim, a kasinije i političkim jačanjem se postepeno oblikuje volja za promenama ili revolucijom. Kada vladajuća klasa identifikuje te nove snage kao opasnost za svoj način života i privilegije, našla bi se pred izborom : ili da određenim, manje-više represivnim merama pokuša da ograničava i kontroliše te nove društvene snage (da ih svodi ''na podnošljivu meru'') ili da sa njima pokuša da koegzistira čineći im ustupke. Kako se istorija i život ne mogu zaustaviti, oba puta vode ili u revolucije ili postepene promene čiji je rezultat, u svakom slučaju, uništenje starih i uspostavljanje novih proizvodih odnosa i društveno-ekonomskih sistema, odnosno novih društvenih realnosti oličene u moralu i pravu.

Tzv. Svetsku ekonomsku krizu krupan kapital je spremno dočekao. Iako naučno potvrđena saznanja savremenog menadžmenta (oličena u istraživanjima njenih osnivača – Frederika Tejlora, Henri Granta, Heringtona Emersona, Anri Fajola, svi sa početka 20 veka) jasno govore da je zadovoljan i nagrađen radnik, dva do tri puta produktivniji od radnika koji nema nikakav stimulativni sistem, vladajuća oligarhija ne sluša svoje mislioce. Umesto toga, ona nepogrešivo sledi svoje iracionalne instinkte i pohlepu koje je vode u potpunu propast.

Ekonomska kriza se koristi kako bi se promovisale tzv. ''mere štednje'' koje nisu ništa drugo nego ''socijalna kontra-revolucija'', tj. brutalno otimanje stečenih radničkih prava i rušenje socijalne države u interesu krupnog kapitala, primarno onog finansijskog. Te ''mere štednje'' nisu prolazno stanje, jer se ne radi o ekonomskom, već o čisto političko-ideološkom potezu (Majk Vitni). Koristeći neoliberalna naklapanja i primitivno shvatanje menadžmenta i ekonomije, radna snaga se pretvara u najamnu, smanjuju se nadnice, produžava se radno vreme i stepen eksploatacije, ukidaju se brojna prava, pritisak i rad pod stalnim stresom je svakodnevnica. Drugim rečima, vladajuća oligarhija svesno i sistematski uništava proizvodne i društvene snage koje je imaju zameniti na istorijskoj sceni – radničku klasu.

U takvim istorijskim okolnostima treba posmatrati i stanje našeg radnog prava i pravosuđa koje treba da ga sprovodi.

Važeći Zakon o radu manje prava radnicima nije mogao da pruži, pod demagoškim izgovorom da se tako privlači ''strani kapital''. Taj minimum prava je obezbeđen i konvencijama Međunarodne organizacije rada, koje su direktan izvor našeg pozitivnog prava, a koje su nastale u vreme Hladnog rata kada je krupni kapital morao da pravi kompromise sa svojom radničkom klasom strepeći od tzv. Sovjetske opasnosti. Taj sistem je upravo na udaru reakcije.

 

Zakon o radu, iako je loš, a njegova primena u praksi katastrofalna, ipak ostaje jedina slamka spasa koju ovaj sistem nudi radničkoj klasi koja nestaje.

Pomaganjem radnicima i nezaposlenima da shvate svoja ustavna i zakonska prava i instrumente za njihovo ostvarenje, nije pokušaj da se kapitalistički sistem učini boljim (jer se to može u najboljem slučaju postizati samo kratkoročno) već je najbolji put za ponovo buđenje klasne svesti, vere u sopstvenu snagu i vizije pravednog socijalističkog društva.

Radnici i njihovi predstavnici moći će korišćenjem ovog servisa da se uvere da problemi u ostvarivanju prava nisu samo njihovi, već da isti tište celi radni narod, a koji često nastaju kao posledica velikih rupa u Zakonu o radu ili zlonamernih tumačenja istog od strane inspekcija rada ili sudova. Zato je svaka pojedinačna borba protiv sile i nepravde ujedno i zajednička borba cele radničke klase.

Ta borba ipak ne bi imala nikakvog smisla da u državnim organima i pravosuđu još uvek ne postoje osobe za jakim osećanjem za pravičnost i zakonitost, kojima je lično i profesionalno dostojanstvo važnije od poltronisanja vladajućoj oligarhiji.

Zato pozivamo i stručnu javnost, sindikate i ostale predstavnike zaposlenih da uzmu učešća na ovom portalu, kako bi u razmeni informacija, mišljenja i iskustva, svi zajedno i bez obzira na političku pripadnost, pokušali vratiti integritet Zakona u ovoj oblasti.

Fiat iustitia, et pereat mundus.

Sekretarijat  KPS - Pravna služba 

Ostavite komentar

Sva polja oznacena sa * su obavezna

Captcha
decembar 22, 2018
imperio 10
Prilozi saradnika Neo Marx

Demokratija Američke Administracije - Saopštenje Vlade Bolivijske Republike Venecuele

Vlada Bolivarske Republike Venecue obaveštava da je dana 12. decembra, na konferenciji za novinare međunarodnih medija, predsednik Republike Nikolas Maduro Moros objavio niz informacija koje otkrivaju postojanje novog plana za podrivanje demokratske…
jun 22, 2018
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=/images/5FB856F7-9E22-4522-9384-E2C1F0AD502A_w1023_r1_s.jpg&w=246&h=150&zc=1
Iz našeg ugla - KPS Neo Marx

Izdaja Srbije

Da bi naši čitaoci lakše i u potpunosti razumeli “igre” oko Kosova i Metohije i veličinu izdaje “srpskih” vlasti, moramo se vratiti malo unazad. Uvođenjem “demokratije” u srpsko društvo, izvršena je prva i najveća prevara. Dobili smo politikante pod potpunom…

Promena svesti

maj 05, 2018 10662
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=/images/48pl_6hg-650x450.jpg&w=90&h=64&zc=1
Srpska napredna stranka nije normalna politička organizacija.Od kako je stvorena…

„IZBORI“

mar 18, 2018 10934
izbori
Šteta je trošiti reči na beogradske ili bilo kakve „izbore“ u okupiranoj zemlji kao što…

Hajdegerova filozofija u svetlu životvornog humanizma

jan 20, 2018 17925
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=/images/735491duci_simonovic.jpg&w=90&h=64&zc=1
Studija koja se nalazi pred čitaocem nije proizvod stvaralačke radosti, već stvaralačke…

Komunistički Pokret Srbije - Karakter i ciljevi

nov 29, 2017 10072
communist
Zar smo zaista toliko naivni da ćemo poverovati da će najpokvareniji i najnemoralniji…

Izdvajamo